Sremska Mitrovica – U čast imperatora Marka Aurelija Proba, svake godine u Carskoj palati Sirmiuma, na Preobraženje, 19. avgusta, na dan rođenja imperatora, održava se Internacionalna vinska svečanost „Zlatni dan vina“. Ove godine svečanost će se održati malo ranije, u subotu, 17. Avgusta sa početkom u 19:00 časova.

Godišnja kruna rada Udruženja poštovalaca vina „Marcus Aurelius Probus“ je „Zlatni dan vina“ gde Mitrovčani i gosti iz zemlje i sveta degustiraju najbolja vina koja izlagači imaju da ponude. Vinari pristižu iz raznih krajeva: Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Italija, Slovačka, Španija. Pored vandredno raznovrsne ponude vina (ove godine predstaviće se oko 30 vinarija), posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa kulturnim nasleđem i stvaralaštvom Mitrovice, gde svoje radove izlažu umetnici „Esnafa“, Udruženja likovnih umetnika „Sirmium“, Ulice slikara i mnogih drugih prijatelja Udruženja.

Ostvarena je i saradnja sa muzičkom školom „Petar Krančević“, čiji će najbolji učenici učestvovati u svečanom programu. Kroz Carsku palatu za vreme svečanosti prođe između od 3 do 4 hiljade ljudi, koji za simboličnu sumu novca kupuju vinsku čašu umesto ulaznice. Nakon toga, u prilici su da degustiraju preko 100 vrsta vina, uživajući u izložbi slika i muzici.

You may also like