Mitrovačka profesorica dr Slađana Milenković učesnik Okruglog stola: Književni portret Selimira Radulovića.

Od strane Ozon
0 komentar

Novi Sad – Mitrovčanka, prof. dr Slađana Milenković učestvovala je na Okruglom stolu o temi: Književni portret Selimira Radulovića.

U nameri da se sagleda rad jednog od eminentnih savremenih srpskih pesnika, čuvara tradicionalnih simbola i hrišćanskog etosa, Selimira Radulovića, Društvo novosadskih književnika DNK i Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” u Novom Sadu organizovali su okrugli sto pod nazivom Književni portret Selimira Radulovića. Učestvovalo je preko 20 naučnika, profesora i istraživača iz naše zemlje, među njima i naša sugrađnka prof. dr Slađana Milenković.

Foto Privatna arhiva Slađana Milenković

Kako je Milenkovićeva rekla za Ozon: “Posle perioda karantina, ovo je bila prilika da se sretnemo i razmenimo poglede na stvaralaštvo jednog od veoma značajnih pisaca današnjice. Bilo je lepo slušati živu reč naučnika, a i sam pisac, koji je nadasve pesnik, bio je prisutan što je skupu dalo poseban ton. Moj rad je bio vezan za autopoetičke elemente u esejima ovog pisca gde sam dovela u vezu eseje i njegove pesme iz interteksutalne pozicije. Inače, Radulovića poznajem lično, više puta je govorio u Sremskoj Mitrovici na književnim večerima, nekad smo i zajedno nastupali, a sada kao upravnik Biblioteke Matice Srpske blisko sarađuje sa našim institucijama u gradu.”

Foto Privatna arhiva Slađana Milenković

Okrugli sto je održan 28. septembra 2022. godine u Novom Sadu, u prostorijama Digitalnog omladinskog centra. Otvaranju je priustvovao Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade i visokodostojnici predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Na ovom skupu pažnja je usmerena na književni opus Selimira Radulovića, iz više istraživačkih perspektiva, i radovima je obuhvaćen velik broj pesnikovih stvaralačkih aktivnosti: njegova poezija, njegov književno-kritički i antologičarski rad, esejistika, urednički angažman, kako bi se na taj način, što obuhvatnije istražilo njegovo stvaralaštvo, kao i značaj i uloga koju Selimir Radulović ima u srpskom pesništvu i srpskoj kulturi.

Možda Vam se svidi i