Horske kompozicije Petra Krančevića, posle skoro 100 godina ugledaće svetlost dana 1. Novembra u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar


Muzička škola „Petar Krančević“ izdala je zbornik „Horska muzika Petra Krančevića“, povodom Jubileja 60 godina postojanja muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Koncertna promocija zbornika, održaće se 1. Novembra u Sabornom hramu „Svetog Dimitrija“ u Sremskoj Mitrovici.

Priprema i izdavanje zbornika pod nazivom „Horska muzika Petra Krančevića“ jeste  doprinos Jovanke Ivanić i Umetničkog udruženja Krančević, u obeležavanju Jubileja 60 godina postojanja muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Naime, 1962. godine, nakon 10 godina muzičkog tečaja u Sremskoj Mitrovici, stiglo je rešenje o otvaranju osnovne muzičke škole, koja kasnije dobija i ime „Petar Krančević“. Zbog toga je predloženo na sednici Nastavničkog veća Škole da baš 1.novembar bude dan kada ćemo započeti ciklus aktivnosti u slavu ovog značajnog jubileja za našu školu, piše u saopštenju muzičke škole „Petar Krančević“.
Na koncertnoj promociji, najpre će se promovisati Zbornik koji je nastao nakon Jovankinog trogodišnjeg istraživanja i uređivanja. Do ovih dana, poznate su bile samo 3-4 kompozicije Petra Krančevića (Prkos, Prisen, Odbi se grana i Pomjanuh proroka), a nakon 1. novembra 2022. godine, javnost će biti upoznata sa čak 26 Krančevićevih kompozicija, od kojih je 14 duhovnog i 12 svetovnog karaktera. Kompozicije se nalaze u zborniku koji broji 105 strana, u tvrdom povezu i sa potvrdom da se muzikalija nalazi u fondu Matice srpske i Narodne biblioteke Srbije.
Na samoj promociji biće izvedeno 10 kompozicija Petra Krančevića u izvođenju horova: 
„Simonida“ (omladinski hor iz Beograda kojim diriguje mlada studentkinja dirigovanja Jelica Čukarić), zatim hora „Prisen” iz Sremske Mitrovice, koga čine trenutno zaposleni nastavnici i učenici MŠ „Petar Krančević“, ali i nekadašnji zaposleni nastavnici i nekadašnji učenici škole, sada uspešni studenti ili nastavnici u drugim školama i institucijama u Sremu i šire. Ovim horom diriguje upravo Jovanka Ivanić, autorka zbornika.

Kao treći hor, nastupiće i hor „Krančević“, koga čine učenici srednje muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Na njima ostaje da dalje pronose delo kompozitora zahvaljujući kojem je muzička umetnost na ovom području
na veoma visokom nivou.
Događaj, koji je jedinstven za muzičku umetnost u Sremu ali i šire, i jedinstven za kulturu uopšte, uveličaće gospodin Dušan Mihalek lično, doktor muzikologije iz Novog Sada, koji je dobar deo detinjstva provodio i u Sremskoj Mitrovici, a koji skoro 30 godina živi i radi u Izraelu. Gospodin Mihalek se najviše bavio istraživanjem o životu i delu Petra Krančevića. 
Izdavanje zbornika „Horska muzika Petra Krančevića“ omogućila je i finansijski podržala Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, uz podršku brojnih prijatelja i saradnika na projektu očuvanja i promovisanja lika i dela Petra Krančevića. Izdavač je Umetničko udruženje „Krančević“ iz Sremske Mitrovice, a za štampu je odgovorna štamparija Kolorprint iz Laćarka.
POZIVAMO VAS NA KONCERTNU PROMOCIJU ZBORNIKA „HORSKA MUZIKA PETRA
KRANČEVIĆA“ U UTORAK 1. NOVEMBRA 2022. GODINE, U 19.00 SATI U SABORNOM
HRAMU SVETOG DIMITRIJA U SREMSKOJ MITROVICI
Pomozimo, svi zajedno, da „muzika Petra Krančevića konačno uće u repertoar brojnih horova i zauzme mesto koje joj pripada, među velikanima srpske horske muzike“.

Možda Vam se svidi i