17. jun. Predstavljanje knjige Milene Vraneš „Kosmologija“

Od strane Ozon
0 komentar

KNjIŽEVNA ZAJEDNICA SREMSKA MITROVICA I BIBLIOTEKA „GLIGORIJE VOZAROVIĆ“ VAS POZIVAJU NA PREDSTAVLjANjE

KNjIGE MILENE VRANEŠ „KOSMOLOGIJA“ 17.06.2022. godine u 19,00 sati

u Biblioteci „Gligorije Vozarović

Učestvuju:

Milena Vraneš

Mirjana Marković

Ruža Stanković

Zvonko Bednar

Muzički deo:

Nina Ilić

Tatjana Imbrišić

Muzička škola „Petar Krančević“

Ko~smo~logija

​ZAP​IS DUŠE

Ljubav prema pisanoj reči u meni se rodila još dok sam bila devojčica. Često sam posećivala dečiju biblioteku grada Beograda u Zmaj Jovinoj, gde sam bilapočasni član.

U tinejdžerskoj dobi je nastala i prva pisana pesma, kojoj se nažalost trag izgubio. Svakako važan momenat koji mnogo godina kasnije mi je otvorio još značajniji put započet ovom zbirkom pesama.

Nakon godina provedenih na Bliskom istoku i mnogobrojih putovanja širom naše prelepe planete zemlje, gde sam skupljala kako volim da kažem izgubljene fragmente duše, rodila se nova Ja.

Kako često biva, potrebno nam je vreme povlačenja u sebe da bi se integrisala sva iskustva, na šta smo u jednom momentu svi bili u neku ruku primorani. To vreme sam iskoristila za duboko samoispitivanje, osluškivanje duše, traženje načina za isceljivanje njenih delova kojima je to bilo potrebno. Izvrnula sam je naopačke i negde na samom dnu bile su zakopane sve ove reči koje sam pretočila u poeziju. Smatram da je umetnost najlepši način spoznaje duše i najbolje čujemo njen zov kada se usudimo da na neko vreme odstupimo od spoljašnjeg sveta i hrabro zavirimo u sebe.

Kroz zov duše polako sam stizala i do njene svrhe. Poželela sam da ih integrišem u jednu celinu i podelim sa vama. Možda će neka moja reč uspeti da dotakne skriveni deo vašeg sopstva i pomoći vam na putu samospoznaje.

Od svih putovanja na kojima sam bila, možda mi je ovo i najdraže. Upoznala sam neke nove delove sebe, otišla do najdaljih skrivenih delova duše, skinula prašinu sa njih i podelila sa vama.

Kao i svako putovanje, nije uvek sve išlo glatko. Bilo je lutanja bez mape, uspona i padova., kišnih dana, onih obasjanih suncem, i suza, spoticanja.Vredelo je.

Na ovo putovanje sam krenula sama, ali podršku celog kosmosa sam osećala svakim napisanim stihom.

Hvala mojoj porodici na svakom izazovu koji me je učinio jačom, sad sve ima smisla. Svaki kamen spoticanja koji smo prešli zajedno, a bilo ih je mnogo. Hvala mojim kosmičkim sestrama i zvezdama koje su kumovale našim susretima. Hvala svakoj osobi koja je na bilo koji način deo mog životnog putovanja do sad, na svakoj pokrenutoj emociji koju sam alhemijski pretvorila u stih.

Veliko hvala Tebi na pozivu za ovo čarobno putovanje, tebi čije je riblje sunce obasjalo moj Merkur egzaktno skoro u minut i rasplamsalo plamen pera koji će zauvek da gori.

Milena Vraneš​

Možda Vam se svidi i