Otvorena izložba „Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Biblioteci „Gligorije Vozarović“ otvorena je izložba „Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove“.

Autori izložbe su članovi Udruženja Ognjena Marija Livaljska: Dr Veljko Đurić Mišina i Dr. Radovan Pilipović.

Udruženje funkcioniše šest godina sa misijom održavanja međusobnih veza livanjskih Srba u cilju realizacije brojnih projekata vezanih za: „Očuvanje njihove bogate i svekolike istorijske, verske i kulturne baštine; negovanje kulture sećanja na žrtve i obeležavanje mesta i datuma masovnih stradanja, kao i spomenika žrtvama; održavanje tesnih veza sa Srbima koji žive na području Livna u cilju održavanja osećaja o pripadnosti celokupnom srpskom narodu, a kroz zajedničke akcije, učenje pisma, jezika i književnosti, pomoći starima, prazničkog darivanja dece i sl“.

Najprikladniji način da se duboki koreni i vekovi života Srba u Livanjskom polju prikažu širokoj javnosti je kroz organizovanje izložbe, odnosno izlaganjem prikupljene arhivske dokumentacije, fotografija, članaka, kao i reprezentativnih predmeta narodne nošnje, instrumenata, knjiga.

Izložba je do sada prikazana u Beogradu, Banja Luci, Novom Sadu, Londonu, Bijeljini, Pančevu, Aranđelovcu, Кikindi i Subotici.

U programu su učestvovali: Savo Rakita, arhijerejski namesnik sremskomitrovački protojerej stavrofor; Gordana Dostanić, predsednik UO Udruženja Ognjena Marija Livanjska; Vokalna grupa crkvenog hora „Sveti Sava“, sa horovođom Jovankom Ivanić; Dušanka Anojčić, glumica; Aleksandar Кrstajić, glumac; Moravka Todić, moderator.

Izložba je otvorena do 1. novembra 2019. godine.

Možda Vam se svidi i