Održana promocija knjige „Srpska vojska“- oružje naših pobeda od 1914. do 1918. godine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U četvrtak, 13. decembra 2018. godine u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici održana je promocija knjige „Srpska vojska“ – oružje naših pobeda od 1914. – 1918. godine.

Autor knjige Branislav V. Stanković se 30 godina bavi istraživanjem naoružanja Кneževine i Кraljevine Srbije. Jedan vek od završetka Velikog rata štampano je veliki broj knjiga koje govore o njemu sa različitih aspakata, ali jedino je ova knjiga obradila materijalno – tehnički faktor i ona je upravo ta karika koja je nedostajala sve ove godine da bi se stvorila celokupna slika o Prvom svetskom ratu.

Drugi deo knjige opisuje ratni put Srpske vojske od Cera do Dobrog Polja.

Branislav V. Stanković je koautor knjige „Bajoneti i borbeni noževi Srbije, Crne Gore i Jugoslavije“. Objavio je veliki broj stručnih radova iz oblasti naoružanja i vojne istorije u domaćim i stranim časopisima. Zaposlen je u Narodnom muzeju u Šapcu.

Ovo je drugo izdanje knjige koja je štampana u velikom formatu sa više stotina fotografija karti, crteža i tabela. Кnjiga je objavljena na srpskom i engleskom jeziku, a u pripremi je izdanje na ruskom jeziku.

Na promociji su govorili: Miodrag Gajić, profesor istorije, Svetlanka Milutinović, kustos istoričar i recenzent knjige i Radovan Mirazović, slikar i teoretičar umetnosti, autor Branislav V. Stanković, Moravka Todić.

U muzičkom delu programa gosti su bili učenici Muzičke škole „Patar Кrančević“ na čelu sa profesorkom Brankom Panić.

Možda Vam se svidi i