Glumac, kaži nešto smešno (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Premijera predstave „Glumac, kaži nešto smešno“, u režiji Irfana Mensura, biće održana danas u okviru pozorišnog leta „Tragovi 2016“.

13775350_1135260393186307_259301905027098406_n

Tekst, čiju je dramatizaciju uradio Mensur, u epicenter postavlja život u i oko teatra, a zapravo ispituje koliko je lako pomešati popularnost s iskrenim divljnjem auditorijuma.

Kakav je to glumac koji ne zna da kaže ništa smešno? Da li uspeh zna da boli? Ko je taj mali glumac, bez velikog sjaja, koji ceo život jedva kraj s krajem spaja? Ovo su pitanja koja se postavljaju u predstavi, naizgled trivijalnog naslova, koja na duhovit način otkriva sve muke pozorišnog zanata. To je obračun malog glumca s velikim pozorištem, ili možda, obratno, obračun velikog glumca s malim pozorištem. Zapravo, priča o sjaju i bedi teatra, koja ukazuje na mnoge probleme, koji muče ljude koji se bave šoubiznisom. Ipak, primarni fokus ove predstave je usmeren ka konstantnoj potrebi modernog čoveka da za sva svoja dela dobija potvrde od drugih i da bude uspešan.

U ovom komadu, Mensur, ujedno glavni i jedini glumac, razvijajući scensku dinamiku, neposredno se kreće između komedijske lakoće i snažnog dramskog naboja, s jasnim referencama i izvodima iz raznih književnih dela, eseja i traktata koji se bave pozorištem i glumačkim pozivom. Od klasičara do savremenih pisaca, od Šekspira, Didroa i Čehova, do Stoparda, Gavrana, Simovića, Sokolovića i Lango, ukupno 16 pozorišnih mislilaca je dramaturški uklopljeno u ovoj monodrami. Takođe, značajan segment ove predstave je namenski rađena muzika koju je komponovao Sanja Ilić, dok je tekstove napisao Irfan Mensur.

Predstava “Glumac, kaži nešto smešno”, u produkciji UK „Vuk Stefanović Karadžić”, svoj život na sceni počinje 14. novembra u Beogradu, a posle prve reprize 26. novembra, takođe, na sceni “Kult”, zakazana su gostovanja širom Srbije i regiona. Karte za novembarska izvođenja ove predstave mogu da se kupe na biletarnici UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Irfan Mensur je rođen u Sarajevu, 1952. godine. Akademiju za pozorište i film je završio u Beogradu. Dugogodišnji je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a predstave koje su obeležile njegovu karijeru su „Seobe“, „Knez Pavle“, „Nahod Simeon“, „U potrazi za Marselom Prustom“, „Jegorov put“, „Mletački trgovac“, “Don Žuan”… Ostvario je brojne uloge u filmovima i TV serijama i dramama. Bavi se pozorišnom pedagogijom i režijom. Trenutno se izvodi njegova predstava “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, po tekstu Mire Gavrana, dok na 22. „Danima Zorana Radmilovića“ dobio nagradu festivala za tumačenje uloge Egona Štajnera u predstavi “Skupljač”, koju je i režirao. Bavio se marketingom i pisanjem tekstove za muziku.

Možda Vam se svidi i