Sremska Mitrovica – Od 9. do 12. avgusta 2011. godine održaće se 8. po redu internacionalni folklorski festival „Srem Folk Fest“.

Na predstojećem festivalu gostovaće folklorski ansabli iz 9 zemalja, uključujući i našu.

Po prvi put, ove godine, na „Srem Folk Fest-u“, učestvovaće i folklorni ansambl sa drugog kontinenta, ansambl iz Meksika.

Pored Meksika, i zemlje domaćina, svoje učešće je potvrdila i Slovačka, Portugal, Slovenija, Bugarska, Italija, Crne Gore i Bosna i Hercegovina.

Organizacija ovog festivala i ove godine pripala je centru za kulturu „Sirmiumart“, dok je pokrovitelj festivala Grad Sremska Mitrovica.

U utorak 09.avgusta u 19,30h učesnici festivala će defilovati kroz centar Sremske Mitrovice. Na prvoj većeri festivala učestvuju ansambli iz Portugalije, Italije, Slovačke, Meksika, Slovenije, Bugarske, Crne Gore i ansambli iz Sr.Mitrovice-Mađarski KUD „Srem“, Ukrajinsko
društvo“Kolomejka“, HKC „Srijem-Hrvatski dom“ i „Branko Radičević“.

U 20,30h planirano je svečano otvaranje festivala na Žitnom trgu i prvi festivalski koncert.

U sreda 10. avgusta, u 11h učesnici će prisustvovati svečanom prijemu kod gradonačelnika Sr. Mitrovice i razmeniti poklone, dok je za 12h planiran obilazak muzeja Srema i Carske Palate.

U 19,30h ansambli iz Italije, Bosne i Hercegovine, Portugalije, Slovačke i Slovenije defilovaće kroz centar Sremske Mitrovice.

II festivalski koncert na Žitnom trgu zakazan je za 20,30h .

-Ansambli iz Bugarske, Meksika i Crne Gore gostuju u Rumi.

U četvrtak 11. avgusta u posle defilea kroz centar Sremske Mitrovice koji je zakazan za 19,30h, planirano je Veče Srpskog folklora , učrstvuju, KUD“Abrašević“Šabac, KUD „Gik Banat-Pionir“-Zrenjanin , KUD“Mladost“-Nova Pazova, „Crna gora“-Podgorica i „Branko Radičević“-Sr. Mitrovica.

III festivalski koncert na kom učestvuju svi ansambli počinje u 20,30h.

-Ansambli iz Bugarske i Meksika gostuju u Šidu a ansambli iz Slovačke, Portugalije, Slovenije i Italije gostuju u Rumi.

U petak 12. avgusta u 19,30h planiran je defile učesnika kroz centar Sremske Mitrovice, dok u 20,30h počinje IV festivalski koncert i zatvaranje festivala na kom učestvuju svi ansambli .

Subota, zadnji festivalski dan predviđen je za slobodne aktivnosti učesnika, kada će učesnici imati priliku da obiđu Gradsku plažu, odu na izlet do Beograda ili Novog Sada, posete Pravoslavne manastire na Fruskoj Gori, ili odu do Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Možda Vam se svidi i