Nedostatak magenzijuma izaziva migrene i srčane probleme – Ovo su namirnice u kojima najviše ima jednog od najvažnijih minerala

Od strane Ozon
0 komentar

Magnezijum se sa pravom naziva mineral života. Nedovoljni unos ovog mikronutritijenta može izazvati brojne zdravstvene probleme – od slabosti mišića, glavobolje i umora, do srčane aritmije i problema sa mentalnim zdravljem.
Predstavlja ključnu komponentu za pravilan rad mišića i nervnog sistema, ali zbog savremenog načina života često se unosi u nedovoljnim količinama.
Da biste povećali unos magnezijuma najbolji način je svakodnevna upotreba namirnica koje su bogate ovim mineralom.
Bademi
U 30 grama badema nalazi se 105 miligrama magnezijuma. Takođe su bogati vitaminom E, antioksidansom koji održava imunitet i pomaže u održavanju zdravlja očiju. Krcati su proteinima koji vas čine sitima i pomažu kod mršavljenja, a sadrže i omega-3 masnim kiseline koju su dobre za zdravlje srca. Najbolje je pojesti šaku sirovih badema ili ih dodati u salatu, piše portal Zadovoljna.
Susam
U 30 grama prženih semenki susama nalazi se 101 miligram magnezijuma. Semenke susama takođe su dobar izvor gvožđa i vitamina B6. Najbolje nutritivne vrednosti susam daje kada se doda jelu tokom pripreme.
SuncokretU 30 grama semenki suncokreta nalazi se 128 miligrama magnezijuma. Semenke suncokreta jako su dobar izvor kalcijuma i polinezasićenih masti koje pomažu u snižavanju lošeg holesterola u krvi, kada se konzumiraju umereno. Idalno je jesti ih sirove kao grickalice.
Banane
Jedna banana sadrži 22 miligrama magnezijuma. Banane koje su još uvek malo zelene jedan su od najboljih izvora otpornog skroba, zdravih ugljenih hidrata koji vas čini sitima i ubrzavaju metabolizam. U bananama ima i kalijuma, elektrolita koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Možete ih konzumirati na bezbroj načina – sirove, kao smuti, dodati kao pastu ovsenoj kaši.
Bundevino seme
U 30 grama semena bundeve nalazi se 74 miligrama magnezijuma. Dobar su izvor i vlakana, mononezasićenih masnoća dobrih za srce, a ne manjka im ni proteina. Zbog vlakana i proteina odlična su grickalica za sve koji žele smršati. Koristite sirove semenke koje možete ispeći na tiganju dok ne porumene. Tako pripremljene odličan su dodatak raznim salatama.
Brokoli
U 65 grama skuvanog brokolija nalazi se 51 miligram magnezijuma i više vitamina C nego u pomorandži. Najviše hranjivih jedinjenja iz brokolija ćete dobiti ako je konzumirate sirovu ili blago skuvanu na pari.
Grašak
U 130 grama graška nalazi se 48 miligrama magnezijuma i gotovo neophodna dnevna doza vitamina C. Grašak je i dobar izvor proteina, kalijuma i vitamina A. Najbolje iz graška dobija se ukoliko se prokuva na pari ili doda u toku pripreme nekog drugog obroka.

Možda Vam se svidi i