Sremska Mitrovica – Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, obeležava se 24. marta, sa ciljem da skrene pažnju javnosti da se i danas tuberkuloza javlja epidemijski u većem delu sveta, prouzrokujući smrt nekoliko miliona ljudi svake godine, uglavnom u zemljama sa lošim socijalno – ekonomskim položajem.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u protekle tri godine na području regiona Srema, ukupno je registrovano 213 pacijenata obolelih od tuberkuloze. Na godišnjem nivou broj obolelih je oko 70. Najveća učestalost oboljevanja je u Opštinama Pećinci i Ruma.
U Sremskom regionu, broj novoobolelih na godišnjem nivou je oko 63 (na 100 000 stanovnika) što nije alarmantan podatak, ali to ne znači da ne treba raditi na merama prevencije koje su predviđene za ovu bolest.
Snežana Medić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, kaže da je osnovna mera zaštite i dalje vakcina BSG (be -se -že), vakcina koju primaju bebe po rođenju, .

U ovom momentu, jednа trećinа svetske populаcije je inficirаnа tuberkulozom, a obeležavanjem 24. marta kao Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, Svetska zdravstvena organizacija skreće pažnju dа broj obolelih, kao i smrt od tuberkuloze treba da bude smanjen zа polovinu do 2015. godine.

Možda Vam se svidi i