Obeležena 79. godišnjica proboja Sremskog fronta

Od strane Ozon
0 komentar


Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić položio je danas venac na spomen-obeležje „Sremski front“, u Adaševcima kod Šida, i odao počast palim borcima, u okviru državne ceremonije obeležavanja 79. godišnjice proboja Sremskog fronta.

Vence su položili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Antić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, Opštine Šid, OŠ „Sremski front“, SUBNOR-a, kao i delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.

Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i čitavog Drugog svetskog rata, i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke.

U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250.000 vojnika na obe strane.

Poginulo je oko 13.500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.

U borbama je izgubilo život i oko 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 Bugara.

Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskog oruđa.

Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije jakim dejstvima uspele su da probiju Sremski front i nastave napredovanje ka zapadnim granicama Jugoslavije.

Izvor/Foto Pokrajina Vojvodina

Možda Vam se svidi i