Ministar Lončar na graničnom prelazu Batrovci

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kaže da je Srbija spremna za svaki scenario kada je u pitanju novi koronavirus, da je razrađen plan delovanja kada postoje sumnjivi slučajevi, kao i ukoliko se pojave zaražene osobe.

Lončar je na, graničnom prelazu Batrovci, gde je juče obišao sanitarne inspektore, rekao da se zdravstveni sistem pridržava svih upustava, koje je struka propisala.

„Naše je da slušamo upustva domaćih epidemiologa i svetskih epidemiologa Svetske zdravstvene organizacije i da ih sprovodimo“, rekao je ministar novinarima.

On je naglasio da nema mesta za paniku, ali da građani treba da budu oprezni da se pridržavaju saveta lekara, redovno peru ruke, izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama i da ojačaju imunitet.

Кako kaže, građani ne treba da se informišu na društvenim mrežama, gde mogu pronaći nepotpune ili poluinformacije, već da slušaju savete struke.

Ministar podseća da je više destina ljudi testirano na novi koronavirus i da su kod svih rezulatati bili negativni.

Napominje da ima dovoljno zdravstvenih ekipa koje mogu da reaguju.

„Napravljen je raspored kako se ponašamo kada postoji sumnja na novi koronavirus i kako će se ponašati ukoliko se pojavi, šta ko radi, gde su magacini sa opremom, gde su dodatne količine lekova“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, kupuju se dovoljne količine lekova i opreme – respiratori, filteri i sve drugo što je neophodno.

„Radimo svoj posao, kao da ćemo imati veliki broj onih koji će zahtevati medicinsku pomoć“, rekao je Lončar.

Podseća da kod 85 odsto zaraženih nemaju nikakve izražene simptome, a samo par odsto ima komplikacije, kao što je upala pluća.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković, kaže da je na devet graničnih prelaza pojačan nadzor sanitarne inspekcije i da je do sada kontrolisano više od 45.000 putnika i oko 2.000 prevoznih sredstava.

„Sanitarni inspektori doneli su 160 rešenja i stavili pod nadzor oko 220 putnika. Mera nadzora traje 14 dana i u tom periodu, obavezni su da budu u kontaktu sa dežurnim epidemiologom“, rekao je Stamenković.

Dodaje da su dežurni sanitarni inspektori opremljeni neophodnom opremom, a da se putnicima daju brošure upozorenja na tri jezika, srpskom, kineskom i enegleskom.

Rukovodilac sanitarne inspekcije za područje Šabac Ljubiša Đurđević, kaže da su na graničnom prelazu Batrovci, kontrolisali nekoliko stotina putnika koji dolaze iz zemalja ugroženih novim koronavirusom, a pre svega iz Italije.

Napominje da se putnicima meri temperatura, beskontaktnim toplomerom.

„Za sada smo imali dva sumnjiva slučaja, gde su putnici imali povišenu temperaturu. Dežurni inspektor je kontaktirao epidemiologe iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica i oni su putnike prevezli u infektivnu kliniku u Beogradu. Urađene su neophodne analize i potvrđeno je da oni nisu zaraženi“, istakao je Đurđević.

Izvor, foto: zdravlje.gov.rs/Tanjug

Možda Vam se svidi i