Ugovor za izgradnju brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, jedan od navećih infrastrukturnih projekata u Srbiji, uskoro bi trebalo da bude potpisan, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju konferencije Vojvodina 2019, čiji je cilj da se utvrde različiti aspekti razvoja pokrajine.

Najavljuje se već četiri godine, a početak gradnje više puta je odlagan. Trebalo bi da poveže tri opštine, na čijoj teritoriji živi 400.000 stanovika, i posluje preko 30.000 preduzeća. Saobraćajnica će koštati 400 mil EUR, biće duga 37 kilometara, a planira se izgradnja tunela kroz Frušku Goru u dužini od 3,5 kilometara.

– Imamo komercijalne razgovore sa dve velike kompanije, jedna je iz Kine, druga iz Mađarske i, evo, posle četiri godine rada, projektovanja, počeli smo zajedno sa različitih političkih koncepcija i različitih pogleda, mi smo pred komercijalnim ugovorom za realizaciju takvog jednog prokekta – kaže Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

On je najavio da će Vojvodina uskoro usvojiti i deklaraciju o ekologiji u kojoj će biti definisani budući koraci za očuvanje životne sredine.

– Kada je reč o izgradnji velokog broja prečistača za otpadne vode, postrojenja za preradu pitke vode, u mnogim gradovima i opštinama to nedostaje – kaže Mirović

– Ove godine počinjemo taj posao. Radićemo četiri prečistača u četiri lokalne samouprave, ali to nije dovoljno.

IZVOR: RTS

Možda Vam se svidi i