ŠID – U ponedeljak, 1. jula 2019. godine, u 9.30 časova, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković posetiće selo Višnjićevo u opštini Šid, u kojoj počinje projekat Pokrajinske vlade „Prva mamografija“ (abulanta Višnjićevo, ulica Železnička, br. 2 ).

U Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Svake godine od ove bolesti umre 1600 žena, a registruje se oko 4600 novoobolelih. Кoliko je rana dijagnostika značajna u lečenju govori i činjenica da je svaki tumor otkriven na vreme izlečiv. Najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

Zato je Pokrajinska vlada pokrenula projekat “Prva mamografija“.

Planirano je da se do kraja godine projekat realizuje u 11 opština u Vojvodini.

Pokretni mamograf će obići mesta koja su najudaljenija od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovo snimanje, a žene će imati priliku da ovaj pregled obave u svom mestu.

Cilj je da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.

Snimanje dojki pokretnim mamografom u Višnjićevu i Adaševcima će, od 1. jula 2019. godine, obavljati stručni tim Кliničkog centra Vojvodine. Mamograf će se nalaziti ispred ambulante, a žene starije od 45 godina imaju pravo na ovaj značajan dijagostički pregled, ali i obavezu prema svom zdravlju da redovno rade mamografiju.

Možda Vam se svidi i