U Sremu devet slučajeva malih boginja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od početka oktobra 2017.godine zbog epidemiološke situacije na teritoriji Republike Srbije uveden je pooštreni epidemiološki nadzor nad malim boginjama na teritoriji sremskog okruga.

U ovom periodu zaključno sa 13. februarom na teritoriji Sremskog okruga, registrovano je ukupno devet slučajeva malih boginja, od kojih je sedam laboratorijski potvrđena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Na teritoriji opštine Ruma prijavljena je porodična epidemija malih boginja sa tri obolele osobe. Oboleli su odrasle osobe nepoznatog vakcinalnog statusa ili nepotpuno vakcinsane protiv morbila.

Na teritoriji sremskog okruga registruju se i pojedinačni slučajevi oboljevanja od malih boginja sa teritorije opštine Ruma (dva), grada Sremska Mitrovica (jedan) kao i zdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Beograda (sa teritorije opština Ruma, Inđija i Stara Pazova).

Oboleli sa teritorije Sremskog okruga su odrasle osobe i jedna desetomesečna beba nepoznatog vakcinalnog statusa ili nepotpuno vakcinisane protiv morbila. Osobe sa teritorije Sremskog okruga sa kojima su oboleli ostvarili kontakt u periodu zaraznosti su pod zdravstvenim nadzorom.

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije pa i Sremskog okruga intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.
Podsećamo da su male boginje izrazito zarazno oboljenje koje se lako prenosi sa obolele na osetljivu osobu i da je vakcinacija protiv morbila najefikasniji način da se spreči pojava i širenje bolesti.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica

You may also like