Pojačana sanitarna kontrola u letnjem periodu

Svake godine u letnjem periodu, sanitarne inspekcije odeljenja u Sremskoj Mitrovici vrše pojačan nadzor u objektima u kojima se vrši proizvodnja i promet hrane na teritoriji Srema. Prilikom kontrole inspekcija proverava sanitarno-tehničke i higijenske uslove kao i lica koja su zaposlena na poslovima proizvodnje i prometa hrane. Tokom poslednjih kontrola izdato je 7 prekršajnih naloga.

Prema zvaničnim podacima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u periodu od 21.06. do 27.07. 2018. godine sanitarna inspekcija u Sremskoj Mitrovici izvršila je kontrolu 64 objekta, od toga izdato je 7 prekršajnih naloga.

Nadležni tvrde da su kontrole u svim objektima za proizvodnju i promet hrane redovne, a građani pri kupovini posebno namirnica životinjskog porekla najviše pažnje obraćaju na izgled i svežinu proizvoda.

Sladoled, kao omiljeno osveženje u vrelim letnjim danima, takođe podleže redovnim kontrolama. Da bi bio očuvan kvalitet ali i ispravnost ove namirnice, inspekcijske kontrole su redovne, a u vitrinama i prostorijama za pripremu održava se odgovarajuća temperatura.

Ugostiteljski objekti uglavnom se pridržavaju ustanovljenih uslova, a higijenska kontrola u ovim objektima je redovna i neizostavna.

Leto kao godišnje doba zbog visokih temperatura povlači za sobom opravdani rizik, a posebnu pažnju inspekcije imaju objekti brze hrane, kao i sveže namirnice na tržnicama, zato se kupcima savetuje da pri kupovini kvarljive robe obrate pažnju na originalno pakovanje i rok trajanja robe.

rtv.rs

You May Also Like