Neki roditelji OCENE REŠAVAJU PESNICAMA. Napadnute nastavnice u dve Osnovne škole

Od strane Ozon
0 komentar

Nasilje u obrazovnom sistemu ponovo je došlo u fokus javnosti nakon jučerašnjih incidenata u dve osnovne škole u Beogradu, koji su izazvali šok i ogorčenje među građanima, piše Dnevnik

Incident na Vračaru

Prvi incident se dogodio u osnovnoj školi na Vračaru, kada su roditelji napali učiteljicu pod optužbom da je fizički povredila njihovu ćerku. Učiteljica je negirala optužbe, ističući da nije znala za zdravstveno stanje deteta. Ovaj slučaj izazvao je oštru osudu javnosti i postavio pitanje o ulozi roditelja u obrazovanju dece.

Napad u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu

Još šokantniji incident dogodio se u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu. Majka jednog učenika fizički je napala nastavnicu biologije zbog nezadovoljstva ocenom koju je njen sin dobio. Nakon verbalnog sukoba, majka je fizički napala nastavnicu, nanoseći joj teške povrede zbog kojih je završila u bolnici. Ovaj slučaj izazvao je šok i gnev u javnosti, postavljajući pitanje o bezbednosti nastavnog osoblja u školama.

Dragi Lukić, član Veća za obrazovanje na Gradskoj opštini Vračar, osudio je nasilje i istakao da je ovo samo jedan od mnogih slučajeva koji se dešavaju u obrazovnom sistemu. „Najoštrije osuđujem nasilje koje se juče dogodilo. To nam se u poslednje vreme često dešava ili samo brzo dođe do medija. Kada dođe kraj školske godine, molba, prosjačenja ocena, znate, lako je pratiti ocene tokom cele godine. Lepo se to isprati, pa se popravi, sve je vidljivo, a roditelji ne prate, pa kada dođe kraj godine uvide da dete ima lošu ocenu. Potom jure vezu da neko to popravi ili dođu u školu da se svađaju sa nastavnicima ili potuku. Gde je nestao status nastavnika, ono poštovanje prema prosvetnom radniku. Nekako su svi roditelji u nekim problemima, ne znamo ko ste i šta ste, možda bi deca trebalo da vaspitaju roditelje,“ rekao je Lukić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) podržala je obustavu nastave u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ i pozvala nadležne na hitnu reakciju. „Nasilje nad nastavnicima je neprihvatljivo i zahteva hitnu intervenciju nadležnih organa,“ rekla je Snežana Romandić Petrović, članica Predsedništva Unije SPRS.

Ovi incidenti ukazuju na ozbiljne probleme u obrazovnom sistemu i potrebu za jačanjem zaštite nastavnika. Takođe, naglašavaju važnost saradnje roditelja i škole u cilju stvaranja bezbednog i podržavajućeg okruženja za decu.

Možda Vam se svidi i