Trenutno u centrima 3.059 migranata

Od strane Ozon
0 komentar

Trenutno u centrima boravi 3.059 migranata, koji su smešteni u 17 prihvatnih i centara za azil i to Preševo, Bujanovac, Adaševci, Šid, Principovac, Subotica, Sombor, Bosilegrad, Pirot, Divljana, Kikinda, Obrenovac, Vranje, Krnjača, Bogovađa, Tutin i Sjenica.

U Srbiji je tokom 2022. godine, prema poslednjim statističkim podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u prihvatnim i centrima za azil evidentirano 124.127 migranata, a trenutno u centrima boravi 3.059 migranata, saopštio je danas Komesarijat. Tokom 2022. godine ukupno 25 osoba dobilo je pozitivno rešenje o zaštiti, od čega je 15 lica dobilo supsidijarnu zaštitu, a 10 status izbeglice (rešenje o azilu).

Komesarijat je naveo da je zabeleženo da se pojedini migranti zadržavaju duže, dok drugi kraće, a prosečno vreme zadržavanja bilo je 16 dana. Tokom 2021. godine prosečno vreme zadržavanja bilo je 30 dana, a 2020. godine 36 dana.

Migranati, koji su prošli kroz centre kojima upravlja Komesarijat, registrovani su, dobili su smeštaj, hranu, odeću, medicinsku zaštitu i human pristup onih koji sa njima rade, a deca koja borave u centrima upisana su u redovne školske programe.

Najzastupljenijih pet država porekla migranata registrovanih tokom 2022. godine su Avganistan – 36,13 odsto, Sirija 29,19 odsto, Pakistan 11,89 odsto, Maroko 7,92 odsto i Indija 4,04 odsto.

Komesarijat je prošle godine radio odgovorno i humano prema svim kategorijama lica koja su u nadležnosti Komesarijata, a sa takvom politikom će se nastaviti i u narednoj godini, ističe se u saopštenju i dodaje da je EU najveći donator sredstava za upravljanje migracijama u Srbiji.

Izvor euronews.rs

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik