Srbija donosi zabranu fizičkog kažnjavanja dece

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u Srbiji pripremilo je nacrt izmena i dopuna Porodičnog zakona, koji će uskoro biti na javnoj raspravi.

Ministarstvo je saopštilo da ove izmene imaju za cilj da obezbede još snažniju i efikasniju zaštitu dece od nasilja. Jedan od predloženih amandmana se fokusira na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju.

Prema Strategiji prevencije i zaštite dece od nasilja za period 2020-2023. godine i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja za 2022. godinu, fizičko kažnjavanje dece smatra se oblikom fizičkog nasilja nad njima. Pored toga, nacrtom se predlaže ukidanje mogućnosti da sudovi daju dozvolu za sklapanje dečijih brakova.

Ovakvi brakovi su prepoznati kao oblici nasilja nad decom, prema Strategiji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opštem protokolu za zaštitu dece od nasilja. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ima za cilj stvaranje bezbednijeg okruženja za decu sprovođenjem ovih izmena, promovisanjem njihovog blagostanja i zaštitom njihovih prava.

Možda Vam se svidi i