RZS: Šta je sve poskupelo i šta će još poskupeti?

Od strane Ozon
0 komentar

Republički zavod za statistiku objavio je nedavno izveštaj koji pokazuje značajan rast cena potrošačkih dobara u Srbiji tokom prvog polugodišta 2023. godine. Najviše poskupeli su mlečni proizvodi, povrće, meso, hleb i žitarice, a ovo povećanje je imalo značajan uticaj na džepove građana.

U izveštaju se navodi da je prosečan međugodišnji rast cena potrošačkih dobara iznosio 15,3 odsto tokom prvih šest meseci 2023. godine. Mlečni proizvodi, povrće, meso, hleb i žitarice doprineli su ovom rastu sa čak 36,6 odsto.

Najviše je porasla cena mlečnih proizvoda, sa rastom od 39,1 odsto. Ovaj rast je uglavnom posledica povećanja cena jogurta, kiselog mleka, svežeg sira i mleka sa rokom upotrebe do 21 dana.

Cene povrća su takođe značajno porasle, sa rastom od 30,7 odsto. Ovaj rast je posebno bio utemeljen na cenama crnog luka, krompira, paprike, paradajza i šargarepe. Jedino kupus je imao deflatorni uticaj na cene povrća.

Meso je takođe postalo skuplje, sa rastom cena od 18,4 odsto. Svinjsko meso bez kostiju, slanina, goveđe i juneće meso bez kostiju, kobasice od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa i pileći file doprineli su ovom rastu cena mesa.

Cene hleba i žitarica takođe su porasle za 21,8 odsto, pri čemu su beli hleb, slane grickalice, burek i slatke pite imali najveći uticaj na ovaj rast.

Osim hrane, cene električne energije za domaćinstva i čvrstih goriva (ogrev) su takođe značajno porasle, sa rastom od 13,1 odsto.

Nove akcize od 1. oktobra

Od 1. oktobra, građane Srbije očekuje talas poskupljenja zbog povećanja akciza na određene proizvode. Prve na udaru su akcize, koje će biti veće za osam odsto, a to će se direktno odraziti na cene mnogih proizvoda.

Akciza je državni namet koji se primenjuje na naftne derivate, duvanske prerađevine, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića i kafu. Povećanje akciza će rezultirati rastom cena širom tržišta, a evo kako će se to odraziti na svakodnevne potrepštine:

Gorivo: Cena goriva će porasti zbog povećanja akciza na naftne derivate. To će uticati na cene transporta i, posredno, na većinu proizvoda i usluga.

Transportne usluge: Špedicija, transport i saobraćajne usluge takođe će poskupeti usled rasta cena goriva.

Gas: Od 1. novembra, cena prirodnog gasa će se povećati za 10 odsto, što će uticati na račune za energiju za domaćinstva i kompanije.

Struja: Treći put ove godine, cene električne energije će rasti, čime će se povećati troškovi za domaćinstva i preduzeća.

Meso: Svinjsko meso je već poskupelo u septembru zbog pojave afričke kuge svinja i povećanja cena uvoza iz Evrope. Očekuje se da će i ostale vrste mesa poskupeti kako bi se kompenzovao rast cena svinjetine.

Možda Vam se svidi i