Bajmok: Đaci bez mobilnih telefona tokom nastave

Od strane Ozon
0 komentar

Radi obezbeđivanja kvalitetnije nastave na časovima, Nastavničko veće Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bajmoku predložilo je zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave.

To je Savet roditelja gotovo jednoglasno podržao, pa su učenici već juče na prvom času predali telefone svojim nastavnicima, koji su ih potom odložili u jednu kasetu i zaključali u za to predviđenim ormarićima.

„Imamo ormariće u holu škole koji su pokriveni kamerama i, naravno, pod ključem su svi telefoni. Na kraju dana, odnosno nastave, nastavnik koji ima šesti ili sedmi čas kod tih učenika će im vratiti telefone. Imamo dežurne nastavnike, a i nastavnici na času će kontrolisati da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko ima, oduzeće mu telefon, ubaciti ga u kasetu predviđenu za to i uz prijavu razrednom starešini, taj učenik će po disciplinskom pravilniku snositi sankcije“, kaže za „Danas“ direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Marija Miskin.

Da predloži zabranu upotrebe telefona Nastavnično veće škole se odlučilo zbog, kako je obrazloženo, obezbeđivanja kvalitetnije nastave na časovima, navodeći da će deca biti aktivnija, a njihova koncentracija bolja, jer kada koriste telefone tokom nastave „dekoncentrišu i sebe i ometaju drugu decu“.

Takođe, kako je objasnila direktorka, zabranom upotrebe telefona tokom nastave će se izbeći i situacije koje se prikazuju u medijima, poput snimanja nastavnika ili učenika na času, kao i provociranja situacija da nastavnik ili druga deca odreaguju, nakon čega se ti snimci smeštaju u različite kontekste i objavljuju na društvenim mrežama.

Nije bilo takvih situacija u našoj školi, ali poučeni iskustvom drugih škola i iz medija, jednostavno smo hteli to da predupredimo i da ne bismo došli do nemilih situacija, mi smo na taj način, nadamo se, rešili taj problem„, kaže Miskin.

Predlog Nastavničkog veća gotovo je jednoglasno podržao i Savet roditelja škole, budući da je od ukupno 30 članova, samo jedan bio uzdržan.

Možda Vam se svidi i