Sednica Vlade danas: Usvojanje odluke o pomoći od države u iznosu od 100 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar finansija Siniša Mali jutros je u programu TV Prva govorio o državnoj pomoći za mlade u iznosu od 100 evra.

„Odmah nakon emisije je u 9 sati sednica vlade na kojoj ćemo usvojiti odluke i uputiti ih skupštini, svi od 16 do 30 godina će moći da dobiju pomoć od države u iznosu od 100 evra“, rekao je Mali.

Kako je naveo, prijavljivanje počinje 15. i trajaće do 30. januara, proces prijave je isti kao za onih prethodnih sto evra koje su dobili svi građani. Potrebno je pri prijavi uneti ime prezime, JMBG i broj lične karte kao i broj računa u banci.

„Ako pretpostavimo da će zakon biti usvojen sutra ili prekosutra, onda recimo ako 12. ili 13. januara stupa na snagu, dakle do je tad ko je napunio 16 god ima pravo ili nakon toga, bitan je datum stupanja na snagu datuma“, objasnio je Mali.

Prijave idu ispočetka, dovoljno je 40-ak sekundi za prijavu, dodao je.

„U subotu 15. januara kreće prijavljivanje, a 14. januara ćemo isplatiti svima u zdravstvu po 10.000 dinara. Tih ljudi ih oko 120.000, a 10. februara ćemo na račun svih penzionera isplatiti po 20,.000 dinara, kao što smo obećali“, istakao je Mali.

Ministar finansija je istakao da je ukupna državna pomoć dostigla 1.025 milijardi dinara, to jest 8,7 milijardi evra, što je ravno 18 odsto BDP-a Srbije.

„Rezultat toga je rast BDP-a lane od 7,5 odsto. Naš BDP je po prvi put dostigao 53 milijardi evra, dok su 3,9 milijardi evra SDI. Zadržali smo kredibilitet kao zemlja, sigurna smo destinacija za ulaganje, 56,8 posto je naš javni dug, dakle ispod standarda EU iz Mastrihta“, naglasio je Mali.

„Čak 6,5 odsto nam je kumulativna stopa rasta za dve godine, ispred nas je samo Irska koja je specifična u tom pogledu“, dodao je Mali i objasni da sve te brojke ukazuju na snagu i stabilnost naše ekonomije.

„Subvenciju za nabavku fiskalnih uređaja smo do sada isplatili za 60.000 privrednika. Pozivam sve da iskoriste tu mogućnost“, kazao je Mali.

Vodič: Kako do 100 evra za mlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je objavio da je država pripremila novu meru za pomoć građanima.

Reč je o isplati po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti mladima, tačnije svima između 16 i 29 godina starosti.

Prijava za ovu vrstu pomoći će biti moguća od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

(16) Siniša Mali | Facebook

Država će dodatno pomoći zdravstvene radnike povećanjem plata za osam odsto, uz jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, dok će po 20.000 dinara dobiti svi penzioneri u Srbiji. Takođe, od 1. januara se za prvo dete dobija po 300.000 dinara, dok se za drugo i treće dete dobija po dodatnih 100.000 dinara, uz već postojeće mere novčane podrške.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik