Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Od strane Ozon
0 komentar

U celom svetu, 25. novembra, obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i početak globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” u kojoj učestvuje više od 100 država sveta i preko 1700 organizacija.

Šesnaest dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je godišnja međunarodna kampanja koja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra, Dana ljudskih prava. Pokrenule su ga aktivistkinje na inauguracijskom Women’s Global Leadership Institutu 1991. godine, a nastavlja da ga koordinira Centar za žensko globalno liderstvo. Pojedinci i organizacije širom sveta koriste ga kao organizacionu strategiju kako bi pozvali na prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama.

U Srbiji 1 od 3 žena preživljava neki vid torture, svaka treća trpi fizičko, a svaka druga psihičko zlostavljanje. Procenjuje se da oko 60 odsto žena i devojčica u svetu trpe nasilje i žrtve su fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Nasilje nad ženama koje čine njihovi aktuelni ili bivši, bračni ili vanbračni partneri predstavlja najučestaliji vid nasilja u porodici i karakteriše se trajnošću, širokom rasprostranjenošću, prisustvom tradicionalnih mehanizama okrivljavanja žrtve, prisustvom društvenih stereotipa koji zamagljuju pravu sliku ove pojave i odgovornost kako učinioca tako i institucija.

Najveći broj žena zbog straha nikada ne prijavi ovakav problem, razlog tome je svakako neadekvatan sistem zaštite jer izostaje nadzor nad primenom zaštitnih mera, sudski postupci traju predugo što obeshrabruje žrtve da traže pomoć, kaznena politika je nedovoljno oštra i uglavnom se završava novčanim kaznama, a postoji i nepoverenje u nadležne institucije.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žena bez siromaštva i nasilja“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i