BIA uključena u istragu hakerskog napada na Republički geodetski zavod

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je od utorka stao promet nekretnina. Nijedan posao u vezi sa nepokretnostima koji zahteva uvid u katastar ne može da se uradi – od kupoprodaje kuća i stanova do ostavinskih rasprava i izdavanja građevinskih dozvola. Razlog je hakerski napad na IT infrastrukturu Republičkog geodetskog zavoda, zbog čega je ova institucija preventivno zaključala ceo informacioni sistem. U Geozavodu kažu da na ovom problemu intezivno radi i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, ali i BIA.

Ukoliko ste na sajtu katastra ove nedelje pokušali da pristupite podacima o nepokretnosti, to niste mogli da učinite. Veb sajt je privremeno zaključan, a razlog je hakerski napad. A u katastru se ne nalaze samo podaci o parcelama, zgradama, kućama, stanovima ili garažama..

Sve je stalo. Ne može da se izda građevinska dozvola, list o nepokretnosti, potpiše ugovor o doživotnom izdržavanju ili da se obavi ostavinska rasprava. Više od 170 katastarskih službi širom Srbije ne mogu da pruže nijednu uslugu ni na svojim šalterima.

– To je takođe problem i za bankarski sistem, koji radi na izdavanju hipoteka, odnosno izdavanju hipotekarnih kredita i oni nemaju pristup našim podacima. Republički geodetski zavod poseduje i arhive u papirnom obliku, gde postoji sva dokumentacija – kaže Maja Radović iz RGZ-a.

Po Zakonu o informacionoj bezbednosti, IT sistem katastra spada u komunikacione sisteme od posebnog značaja i to podrazumeva posebne mere zaštite kako bi se onemogućili ovakvi napadi.

Možda Vam se svidi i