„Katastarski alarm“ je najnovija aplikacija koju je RGZ kreirao sa ciljem da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

Foto: Screenshot

Na taj način, kako kažu u Republičkom geodetskom zavodu, građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati mejlom bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a.

„Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu, pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare. Kreiranjem ‘Katastarskog alarma’ Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada“, navode u RGZ. 

Oni napominju da su relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva. 

„Građanima i svim investitorima obezbeđen je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar. Svojim digitalnim servisima RGZ je maksimalno pojačao odbrambene redove prema korupciji i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu – reket. Međutim, da bi se problem u potpunosti rešio, RGZ je intenzivirao već visoko razvijenu saradnju sa MUP“, kažu u RGZ. 

Oni apeluju na vlasnike nepokretnosti da koriste „Katastarski alarm“ kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima osobe koje zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavile protivpravnu korist i napravile štetu. 

„Katastar nepokretnosti je mesto u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama RGZ je stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike“, ističu u Katastru. 

Oni tvrde da nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevara, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ to automatski detektuje i alarmira. 

Aplikaciju možete pronaći na OVOM LINKU.

Možda Vam se svidi i