Granični prelaz Horgoš dobija još šest traka

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je danas ugovor za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza „Horgoš 1“ u opštini Kanjiža, sa predstavnicima izvođača, kompanijom „Jadran“.

„Vrednost projekta je malo veća od dve milijarde dinara, proširuje se granični prelaz za ukupno šest traka, četiri za putnički i dve za teretni saobraćaj. Potpuno ćemo modernizovati ovaj granični prelaz i očekujemo da će to značajno ubrzati promet ljudi i roba“, kazao je Momirović, objavilo je ministarstvo.

Kako je naveo, planirano proširenje graničnog prelaza „Horgoš“ je od izuzetne važnosti jer predstavlja deo evropskog Koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitog saobraćaja kroz našu zemlju.
„Na ovom graničnom prelazu na godišnjem nivou prođe 6,6 miliona putnika, 1,2 miliona putničkih vozila, više od 300.000 kamiona i negde oko 10.000 autobusa. Te brojke same po sebi govore o tome da je ovaj prelaz neophodno stalno obnavljati, proširivati i prilagođavati zahtevima i potrebama“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Kako je precizirano u saopštenju, projektnim zadatkom, osim rekonstrukcije nekih od postojećih objekata, predviđena je izgradnja četiri nove saobraćajne trake za putnička vozila i autobuse (dve plus dve) na ulazu u zemlju, dve dodatne saobraćajne trake za kamione na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju.

Ukupna ugovorena vrednost projekta iznosi 2,08 milijardi dinara, sa PDV-om.

„Projekat će se sastojati u 12 faza, prva faza je projektovanje, zatim slede građevinski radovi, radovi na niskogradnji, elektro-mašinski radovi kao i ozelenjavanje zelenih površina“, izjavio je direktor kompanije Jadran Nikola Malbaša.

Možda Vam se svidi i