Fejsbuk blokirao kompanije koje su špijunirale novinare i političare. Klijenti i u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Kompanija Meta koja je vlasnik društvene mreže Fejsbuk razotkrila je u svom izveštaju od 16. decembra više plaćeničkih firmi za špijuniranje korisnika, novinara i političara, a među državama navode se i Srbija i Severna Makedonija.

Sedam kompanija koje je Meta identifikovala u svom izveštaju su „Cobwebs Technologies“, „Cognyte“ „Black Cube“, „Bluehawk CI“, „BellTroX“, „Cytrox“, prenosi Nova.rs

Konkretna imena klijenata koji su iznajmljivali usluge ovih kompanija, niti njihovih meta, nisu objavljena u izveštaju.

Većina ovih kompanija je iz Izraela, osim kompanija „Cytrox“, osnovane u Severnoj Makedoniji i „BellTroX“, osnovane u Indiji. Jednu kompaniju nije bilo moguće identifikovati po imenu i za nju se u izveštaju samo navodi da je iz Kine.

Istraga kompanije Meta pronašla je klijente ove kompanije iz Izraela, Srbije, Kolumbije, Kenije, Maroka, Meksika, Jordana, Tajlanda i Indonezije.

Klijentima koji su uzajmljivali ovu kompaniju, kako se navodi u izveštaju, mete su bili su novinari i političari.

Kompanija Meta je prema izveštaju, uklonila 100 naloga ove izraelske kompanije na Fejsbuku i Instagramu koji su bili korišćeni za komercijalno špijuniranje korisnika.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je kontaktirao izraelsku kompaniju, ali ona nije bila dostupna za hitan komentar.

RSE je takođe poslao upit MUP-u Srbije, kako bi proverili da će istražiti ove navode, ni oni nisu bili dostupni za komentar do objave teksta.

Kompanija „Cytrox“ koja je osnovana u Severnoj Makedoniji, kako stoji u izveštaju kompanije Meta, specijalizovala se za alate za špijunažu na Apple operativnom sistemu i na Android uređajima.

„Cytrox“ je, kako se tvrdi, između ostalog zasipao korisnike i informacijama pretvarajući se da one dolaze sa legitimnih sajtova, što je dovodilo do toga da ljudi i ne znaju da se nalaze na lažnim sajtovima kojima upravljaju iz ove kompanije.

Izraelska kompanija „Cognyte“ je prema ovom izveštaju imala klijente iz Srbije.

Kompanija, kako se navodi, prodaje pristup svojoj platformi koja omogućava upravljanje lažnim nalozima na platformama društvenih medija, uključujući Facebook, Instagram, Tviter, Jutjub i VKontakte (VK), i drugim veb stranicama ljudima koji se bave društvenim inženjeringom i prikupljaju podatke.

Prema podacima makedonskog centralnog registra, kompanija Cytrox osnovana je 2017. godine i registrovana na adresi u Skoplju. Vlasnik kompanije je firma registrovana u Budimpešti – Cytrox Holdings.

Globalni pregled istraživanja kompanije Meta, koji obavljen u četvrtak, 16. decembra, navodi da su klijenti grupe kompanija pored novinara i političara, na meti špijunaže imali i disidente i kritičare autoritarnih režima širom sveta, kao i porodice opozicionih političara i aktiviste za ljudska prava.

Kako se navodi u izveštaju kompanije Meta, korisnici za koje se smatra da su im nalozi na društvenim mrežama pod napadom privatnih kompanija za špijunažu, dobili su poruku u kojoj stoji: Upozorenje Fejsbuka o bezbednosti naloga.

Izvor: Nova.rs

Možda Vam se svidi i