Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za uzradu studije opravdanosti za unapređenje energetske efikasnosti na površinskim kopovima uglja Kolubarskog i Kostolačkog basena.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, implementacijom sistema za upravljanje proizvodnjom dovodi do razvoja sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja, koji dugoročno omogućava planiranje kvaliteta lignita koji se isporučuje termoelektranama.

– Primenom ovih sistema se omogućava da se značajno smanje količine mazuta za podršku procesu sagorevanja, poveća efikasnost rada termoblokova i smanji emisija štetnih gasova – navodi se u tenderu.

Konkretno, uvođenjem sistema energetskog menadžmenta kroz ovu studiju omogućiće se praćenje potrošnje primarne energije u različitim proizvodnim jedinicama i sektorima u okviru EPS, što omogućava indentifikaciju gubitaka, kao i praćenje potrošnje energije u realnom vremenu, što omogućava pravovremeno reagovanje kada u nekom sektoru dođe do poremećaja.
Podsetimo, nakon nedavnog ispadanja blokova TENT-a iz sistema stručna javnost je ukazala na problem da se za sagorevanje uglja lošijeg kvaliteta troše velike količine mazuta, pa je Srbija u toku elektroenergetske krize morala da uvozi skup mazut.

Možda Vam se svidi i