Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za uzradu studije opravdanosti za unapređenje energetske efikasnosti na površinskim kopovima uglja Kolubarskog i Kostolačkog basena.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, implementacijom sistema za upravljanje proizvodnjom dovodi do razvoja sistema za upravljanje i kontrolu kvaliteta uglja, koji dugoročno omogućava planiranje kvaliteta lignita koji se isporučuje termoelektranama.

– Primenom ovih sistema se omogućava da se značajno smanje količine mazuta za podršku procesu sagorevanja, poveća efikasnost rada termoblokova i smanji emisija štetnih gasova – navodi se u tenderu.

Konkretno, uvođenjem sistema energetskog menadžmenta kroz ovu studiju omogućiće se praćenje potrošnje primarne energije u različitim proizvodnim jedinicama i sektorima u okviru EPS, što omogućava indentifikaciju gubitaka, kao i praćenje potrošnje energije u realnom vremenu, što omogućava pravovremeno reagovanje kada u nekom sektoru dođe do poremećaja.
Podsetimo, nakon nedavnog ispadanja blokova TENT-a iz sistema stručna javnost je ukazala na problem da se za sagorevanje uglja lošijeg kvaliteta troše velike količine mazuta, pa je Srbija u toku elektroenergetske krize morala da uvozi skup mazut.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik