Agrarni budžet Vojvodine za 2022. godinu 8,3 milijarde dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Agrarni budžet Vojvodine za 2022. godinu iznosi 8,3 milijarde dinara, a poljoprivrednici će na raspolaganju imati znatno više novca nego ove godine, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić na prvoj edukativnoj agrarnoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“, koju organizuje Zavičajno društvo Fruškogorje, uz podršku resornog sekretarijata.

– I u novoj godini ćemo, kroz brojne konkursne linije, nastaviti sa značajnom podrškom našim poljoprivrednicima – kazao je Božić, prenosi sajt Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, tako je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za koje je ove godine vladalo najveće interesovanje, u novoj budžetskoj godini opredeljeno 240 miliona dinara. Za sisteme za navodnjavanje obezbeđeno je 370 miliona, a za startap za mlade 200 miliona dinara. Veću podršku imaće stočari, povrtari, pčelari.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović kazao je da će Ministarstvo i u 2022. godini raspisati konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima, koji će biti inoviran u odnosu na ovogodišnji, na kojem je podržano gotovo 3.000 mladih poljoprivrednika.

– Ministarstvo u narednu kalendarsku godinu ulazi sa budžetom od 62 milijarde dinara, što je gotovo 18% više nego ove godine – rekao je Mahmutović i dodao da su jedan od prioriteta investicije, zarad podizanja konkurentnosti, te da je za tu namenu znatno povećan iznos sredstva.

U okviru konferencije, koja je održana u Кongresnom centru Master na Novosadskom sajmu, uručena su i priznanja „Poljoprivrednik nove generacije“, koja je dobilo deset mladih poljoprivrednika iz AP Vojvodine.

Cilj konferencije je da se poljoprivrednici edukuju u domenu novih konkursnih linija, izvora finansiranja, osiguranja poljoprivredne proizvodnje, nabavke novih mašina i opreme, udruživanja, te da se upoznaju s novim trendovima u agraru.

Možda Vam se svidi i