Za novembar se najavljuje TREĆI TALAS KORONE, neće biti vanrednog stanja, ali bi mogle da budu uvedene NOVE STROGE MERE

Od strane Ozon
0 komentar

Pregurali smo dva talasa korona virusa, prolećni i letnji, ali nam sada prema najavama naših uvaženih epidemiologa, članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, sledi jesenji pik čiji bi udar mogao da se oseti već u prvoj polovini novembra, piše Blic!

– Brzina povratka virusa je šokantna, sve može da se promeni za dve nedelje. Vidite da sve vri sa strane, u zemljama oko nas. Sad je jesen, dolazi zima, moramo da održimo ovo stanje što je duže moguće. Kada dođu jako povoljni uslovi za prenošenje virusa to se ubrza i posle dve nedelje ove mere više ne vrede – rekao je dr Predrag Kon i dodao da „on ne želi da najavljuje, ali da je realno očekivati novi udar korone u novembru mesecu“.

Srbija se ubrzano priprema za treći pik, ili ako više volite treći talas, a već su najavljene i pojedine epidemiološke mere koje bi mogle da budu donete u slučaju značajnijeg pogoršanja situacije u našoj zemlji.

– Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće – objasnio je dr Kon.

Zatvaranje gradova, vanredno stanje i policijski čas, realno, ne treba očekivati osim ako situacija potpuno ne izmakne kontroli. Ipak, neke mere su prilično realne…

Obavezne maske i na ulicama

Nošenje maski je trenutno obavezno u zatvorenim prostorima, ali i u gradskom prevozu, dok postoji samo preporuka da se one nose i na otvorenom. Ipak…

– Ponovo naglašavam i preporučujem nošenje maske, i to ne samo u zatvorenom prostoru nego i na otvorenom. Zaboravlja se ta preporuka. Svestan sam da mali broj ljudi nosi maske napolju, ali svojevremeno ih je mali broj nosio i u prevozu i tržnim centrima dok nisu postale obavezne. Preporuka može da pređe nekad i u meru, neka se niko ne iznenadi ako tako bude, ako sve ode u pogrešnu stranu – upozorio je dr Kon.

Dakle, u slučaju pogoršanja situacije, ovo bi mogla da bude možda i prva veća mera.

Zatvaranje škola i fakulteta

Nije tajna da se još pre 1. septembra razmišljalo i kako će funkcionisati škole, kako osnovne tako i srednje, ako dođe do novog udara korona virusa.

Prema poslednjim zvaničnim podacima korona virus je ušao u 33 škole, ali su to mahom bili sporadični i očekivani slučajevi, te se posle mesec dana nove školske godine smatra da je situacija apsolutno pod kontrolom.

Međutim, ukoliko u novembru dođe do „esplozije“ korone, a posebno među đacima, nadležni su spremni da ponovo kompletno školovanje prebace na onlajn sistem, umesto sadašnjeg kombinovanog modela.

Ovo bi se svakako odnosilo i na fakultete, a možda i vrtiće.

Kafići, restorani, noćni klubovi…

Kafići, restorani, klubovi i drugi ugostiteljski objekti su tokom leta dobili produženo radno vreme, neki sa baštama i do 1.00 sat posle ponoći, čak i ako se nalaze u okviru stambenih objekata.

Međutim, ukoliko dođe do naglog širenja korona virusa, posebno tokom zimskih dana kada će svi biti u zatvorenom prostoru, realno je očekivati da njihovo radno vreme bude skraćeno.

Na udaru ovih mera mogle bi da se nađu i kladionice, kockarnice…

Obavezni PCR za putnike iz inostranstva

Mnoge evropske zemlje su zbog ubrzanog širenja korona virusa počele da, manje ili više, zatvaraju svoje granice, a u nekom trenutku bi tome mogla da pribegne i Srbija.

Trenutno postoje ograničenja samo za strance koji dolaze iz Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, za koje je obavezan negativan PCR test ne stariji od 48 časova.

U nekom trenutku ova odluka bi mogla da bude proširena i na druge zemlje, ali eventualno i na srpske državljane koji budu dolazili iz država u kojima bukti korona.

Ko može prelazi na „rad od kuće“

Tokom prvog udara korone mnoga preduzeća, koja su bila u mogućnosti, poslala su svoje zaposlene na rad od kuće. I nije tajna da većina firmi, bilo da su državne ili privatne, već imaju svojevrsne „vanredne planove“ poslovanja ako u jednom trenutku dođe do „eksplozije“ zaraženih.

Dakle, neće biti zaključavanja, ali će poput škola koje bi mogle da pređu na onlajn nastavu, i firme mogle da se odluče za „rad na daljinu“. Samim time bio bi delimično rešen jedan veliki problem, a to je rasterećenje gradskog prevoza koji slovi za veliku opasnost.

blic.rs

You may also like