U Srbiji oko 6.000 migranata, instutucije spremne da reaguju

Od strane Ozon
0 komentar

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da se, suprotno lažnim informacijama, na teritoriji naše zemlje u ovom trenutku nalazi oko 6.000 migranata i poručio da su sve institucije Republike Srbije spremne da reaguju i zaštite granice i bezbednost naših građana ukoliko dođe do značajnijeg migratornog talasa.

„Srbija neće biti parking za migrante niti će u Srbiji neko tobož vraćati iz EU i naseljavati na stotine hiljada migranata. To se pokazalo kao apsolutna laž u prethodne tri godine koliko slušamo te priče, kao što je to i danas apsolutna laž. Svi oni koji već godinama uporno plasiraju ove potpune izmišljotine grubo obmanjuju građane Srbije u pokušaju da steknu neke sitne političke poene“, rekao je Stefanović.

On je podsetio da je Aleksandar Vučić, i dok je bio premijer i sada kao predsednik Republike Srbije, uvek isticao da se istovremeno  moraju preduzeti sve moguće mere u cilju zaštite naših granica i građana Srbije, ali i da kao zemlja moramo imati human pristup prema ljudima, koji su se privremeno našli na našoj teritoriji, bilo bežeći od ratnih stihija ili nemaštine.

„To naravno ne znači da Srbija ne vodi računa o poštovanju svojih zakona i sopstvenim interesima. Najpre, u poslednjih pet godina smo značajno unapredili kapacitete naše granične policije, što u ljudstvu, što kroz nabavku dronova, termovizijskih kamera i druge opreme i sposobni smo da u potpunosti zaštitimo naše državne granice. Štaviše, uputili smo i jedan broj policajaca na granicu Severne Makedonije i Grčke kako bismo pomogli u odvraćanju migranata da nezakonito prelaze ovu granicu i potom nastave, između ostalog, i dalje prema Srbiji.  Preduzimamo sve neophodne mere u saradnji sa svim međunarodnim partnerima i sa istoka, zapada, severa, juga kako bismo sprečili ilegalne ulaske u našu zemlju“, rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio i da migranti u Srbiju najvećim delom ulaze neposredno iz Severne Makedonije, gde stižu iz Grčke, i iz Bugarske, ali i da se vraćaju u zemlje iz kojih su došli.

„Svi međunarodni mehanizmi, Sporazum o readmisiji, Dablinski sporazum i ostali vrlo su jasni i Republika Srbija je u tom pogledu zaštićena. Građani Srbije su potpuno svesni da se na našoj teritoriji nalazi manji broj migranata, koje takođe kroz proces readmisije u saradnji sa IOM i EU i drugim institucijama širom sveta pokušavamo da dobrovoljno vratimo u njihove zemlje porekla ili u one iz kojih su ušli na teritoriju naše zemlje“, objasnio je ministar.

On je istakao i da je u prethodnim godinama među onima koji su se našli na našoj teritoriji izuzetno mali broj migranata dobio azil, dok je većina nastavila dalje ka Zapadnoj Evropi i da je to potpuno očigledno i na osnovu trenutnog broja migranata koji su u Srbiji.

„Granična policija, vojska, druge službe bezbednosti i sve institucije Republike Srbije apsolutno su spremne da reaguju ukoliko dođe do značajnijeg migratornog talasa i zaštite interese naše zemlje.  A svi oni koji lažima pokušavaju da kritikuju politiku predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije, koja je doprinela i međunarodnom ugledu i snaženju ekonomije naše zemlje, upravo jasno pokazuju da ih ne interesuju interesi Srbije“, ocenio je ministar.

Ministarstvo unutrašnih poslova

Možda Vam se svidi i