Svi oni koji planiraju da idu u NEMAČKU, moraće da ispoštuju posebna pravila!

Od strane Ozon
0 komentar

Mnogi građani Srbije se ovih dana obraćaju ambasadi s pitanjem kada se može ponovo ući u Nemačku.

Ulazak u ovu zemlju je do 15. juna dozvoljen samo državljanima Srbije koji tamo žive, imaju vizu ili boravišnu dozvolu, dok su sve posete zabranjene.

Srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji u toj zemlji imaju prijavljeno prebivalište, uprkos tome što su granice EU zbog koronavirusa zatvorene do 15. juna, imaju pravo da uđu u Nemačku, ali su dužni da 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji!

Ovo je juče saopštio nemački ambasador Tomas Šib, koji je rekao da se mnogi građani Srbije ovih dana obraćaju ambasadi s pitanjem kada se može ponovo ući u Nemačku.

– Pravo na ulazak u Nemačku imaju srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji tamo imaju i prijavljeno prebivalište. Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize s koronavirusom bili primorani da ostanu duže nego što su planirali mogu se vratiti kad god žele. Trenutno su dužni da 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji, isto kao i nemački državljani koji žele da se vrate, na primer iz Srbije – rekao je Šib i dodao da je drugačija situacija sa Srbima koji su već dobili nacionalnu vizu za ulazak u Nemačku, ali koji još ne žive tamo, već žele da uđu prvi put.

– To, nažalost, u ovom trenutku u većini slučajeva nije moguće. Izuzetak je ako se radi o državljaninu Nemačke koji je u braku sa državljaninom Srbije ili ukoliko im dete ima nemačko državljanstvo. Mešana srpsko-nemačka porodica ima pravo kad god želi da uđe u Nemačku, bez obzira na trenutnu situaciju, ali samo svi zajedno, i to čak i u slučaju da supružnik dosada nije živeo u Nemačkoj. Pored toga, omogućavaju se putovanja iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja, na primer zbog smrti člana porodice. Odluku o tome donosi službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole – objasnio je ambasador i istakao da su isključena sva turistička putovanja, odlazak u šoping, kod rodbine, prijatelja ili poznanika.

Ograničenja za ulazak u sve zemlje EU, a samim tim i u Nemačku, kako je rekao, važiće najmanje još do sredine juna:

– Naša je ljudska potreba da budemo u kontaktu s drugima, da putujemo, nažalost, to ide u prilog širenju virusa, tako da moramo voditi računa da u svom prtljagu ne nosimo i virus.

CRNA GORA – rampa za Srbe

Građani Srbije među retkima su u regionu kojima Crna Gora nije dozvolila ulazak zbog zaraze koronavirusa. Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, naveo je da će nadležni petkom odlučivati iz kojih zemlja se može putovati u Crnu Goru i ta odluka će važiti od ponedeljka.

ITALIJA – naši nagrnuli u Srbiju

Posle tri meseca blokade Italija je juče otvorila regionalne granice, ali i granice prema drugim članicama šengena, tako da je veliki broj Srba koji tamo živi krenuo već od ranih jutarnjih sati ka domovini, javio je reporter RTS u Trstu. On je naveo da se granice EU i Slovenije ka Italiji prelaze bez ikakve policijske kontrole, a slobodan je i ulaz u Italiju. Dolasci iz zemalja van šengena u Italiju biće dozvoljeni, kako je najavljeno, od 15. juna

ŠPANIJA – turisti od 22. juna

Španija radi na postepenom otvaranju granica od 22. juna za turiste iz zemalja koje se smatraju bezbednim u pogledu borbe protiv kovida 19, saopštilo je špansko ministarstvo turizma.

AUSTRIJA – otvoreni za susede, osim za Italiju

Austrija će danas ukinuti granične i zdravstvene kontrole ka svim svojim susedima, izuzev ka Italiji.Ko sme da uđe u zemlju

Srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji tamo imaju prijavljeno prebivalište Mešana srpsko-nemačka porodica može ući, ali samo ako idu svi zajedno, čak i u slučaju da supružnik dosad nije živeo u Nemačkoj Omogućena su putovanja iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja.Koga ne primaju

Državljani Srbije koji su već dobili nacionalnu vizu za ulazak u Nemačku, ali koji još ne žive tamo, već žele da uđu prvi put Turistička putovanja Odlazak u šoping Odlazak kod rodbine, prijatelja ili poznanika.

srbijadanas.com/Kurir


Možda Vam se svidi i