Potvrđen rast penzija za 5,9 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar finansija razgovarao je juče sa misijom MMF-a o rezultatima u ovoj godini, reformskim procesima i budžetu za 2021. godinu. U pitanju je peto i poslednje razmatranje tog aranžmana, koje će trajati do 16. oktobra, a sastanci se održavaju putem video veze, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da je dosta toga urađeno kada je reč o reformskim procesima, kao i da se prethodnih meseci Srbija na pravi način izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom korona virusa.

Iz ministarstva finansija istakli su da su ponosni zato što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja u ovim mesecima ima čak i blagi privredni rast, i dodao da je nezaposlenost na istorijskom minimumu i da u drugom kvartalu ove godine iznosi 7,3 odsto. On je rekao da je rast poljoprivrede bio veći nego što je očekivano, što je dodatno doprinelo dobrim rezultatima.

Iz ministarstva naglašavaju i da su optimisti, s obzirom na to da najnoviji podaci pokazuju da je priliv stranih direktnih investicija od početka godine 1,8 milijardi evra. Кako su istakli, Srbija je apsolutni lider u privlačenju stranih investicija na Zapadnom Balkanu, i privlači 60 odsto ukupnih investicija koje dolaze u region.

U tom smislu, ministar finansija je pomenuo i dolazak američke Međunarodne razvojne agencije, što je dobar znak za investitore, a što će doprineti i lakšem finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Jan Кes Martejn je podvukao da Srbija bolje prevazilazi krizu od drugih država u Evropi, te da je na pravi način, obimnim ekonomskim paketom mera, odgovorila na krizu koja je izazvana korona virusom. On je rekao da je paket mera bio ambiciozan, i posebno pohvalio što se sektorskim merama pomaže gradskim hotelima, koji su bili ugroženi za vreme pandemije.

Кada je reč o budžetu za 2021. godinu, sagovornici su se saglasili da trenutno postoji dosta neizvesnosti zbog pandemije korona virusa, ali da je važno da on ima razvojni karakter.

Кako je ministar rekao, Srbija namerava da nastavi sa kapitalnim investicijama, što će dodatno uticati na privredni rast. U tom smislu je važno usvajanje metodologije za kapitalne projekte, što je upravo jedan od uspeha aranžmana sa MMF-om.

Кako je naveo, trenutno se grade četiri auto-puta, a upravo je potpisan ugovor za Fruškogorski koridor. Ministar je rekao da se nada da će Srbija sledeće godine dostići što brži privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu. Ministar je istakao i da će se, kada je reč o usvajanju budžeta, i ove godine poštovati budžetski kalendar, kao i da će biti usvojen završni račun za 2019. godinu.

Tema sastanka je bilo i povećanje penzija u javnom sektoru i plata, a kako je potvrđeno, penzije će naredne godine rasti u skladu sa „švajcarskom formulom“, i to za 5,9 odsto.

Кada je reč o platama, ministar je istakao da postoji fiskalni prostor za njihov rast, te je dogovoreno da će se tokom ove misije razmatrati i konkretni procenti. On je rekao da će to biti snažan signal da se uprkos krizi koja je izazvana korona virusom, misli na svakog građanina Srbije.

Aranžman „Instrument za koordinaciju politika“ odobren je Republici Srbiji u julu 2018. godine, na period od 30 meseci, i traje do januara 2021. godine. Radi se o aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i bavi se prevashodno sprovođenjem strukturnih reformi, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

Srbija danas/Blic

Možda Vam se svidi i