Poreska uprava Srbije: Porez i doprinose da plate jutjuberi, influenseri, oni koji drže časove stranih jezika…

Od strane Ozon
1 komentar

Poreska uprava Srbije saopštila je danas je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

Uprava je navela da je na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica. Kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Poreska uprava pozvala je sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Autor: FoNet

You may also like

1 komentar

Zoran 13.10.2020. - 2:07 pm

Sacekajte da li su ovi realni? U redu je da se placa porez. Ali kao prvo hajde da se prijavljuju istiniti porezi. Ni jedan pevac nije nikad nastupao u diskoteci ispod 1000 eur i to u nekoj slabije posecenoj. Ako je veca diskoteka onda je tu prihod preko 3000,4000 eur za noc a u inostranstvu mnogo vise, ti isti pevaci prijave 15000 eur godisnjeg prihoda sto zarade za jedan mesec a cesto i vise. Drugo zasto da bilo ko placa porez kad nemamo nikavu korist od toga? Placam pdv svaki dan u prodavnici, placam akcize na struju, akcize na gorivo…a kad ostanes bez posla i trazis besplatnu licnu kartu ili neki drugi dokument gospoda te gledaju kao da si pao sa marsa. Takodje se i na birou cude kad trazis besplatnu licnu kartu i nece da uvaze staru koja je istekla a nece da daju pare za novu a ni da te prijave sa isteklom. Sramota! Ako narod daje, treba i da ima nesto od toga.

Komentari su zatvoreni.