Poljoprivreda bila najmanje ugrožena tokom vanrednog stanja

Od strane Ozon
0 komentar

Nijedna mera agrarne politike koja se ticala ruralnog razvoja nije niti će biti zaustavljena zbog epidemije korona virusa, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

On je, na onlajn konferenciji „Poljoprivreda posle pandemije“, koju je organizovao Novosadski sajam uz podršku kompanije Color Media Communications, rekao da je poljoprivreda bila najmanje ugrožen sektor tokom vanrednog stanja.

Problem je jedino postojao u sektoru ranog povrtarstva, pa su zato novac iz budžeta dobili povrtari za rano povrtarstvo, za plastenike, potom pčelari stariji od 70 godina, a subvencionisani su i krediti u poljoprivredi.

Nijedan konkurs nije obustavljen, a uvedeni su i novi.

„Danas je raspisan konkurs za traktore, traje do 30. juna, za nabavku opreme u biljnoj proizvodnji, a svi konkursi za mlade će biti realizovani“, rekao je Nedimović, precizirajući da je na konkurs za mlade inače stiglo oko 5.000 aplikacija, te da će svi učesnici biti kontaktirani, kako bi proverili da li ostaju pri tim aplikacijama.

Najavio je da će biti raspisan i novi konkurs koji do sada nije postojao.

„I smo poziv u okviru IPARD-a za ruralni turizam i jedan poziv koji se tiče nacionalnih mera, a koji je namenjen izgradnji određenih objekata u funkciji ruralnog turizma“, najavio je ministar Nedimović.

On je podsetio i da je, „tri dana pre korone“ iz budžeta isplaćeno šest, sedam milijardi dinara, što je bilo namenjeno za gorivo.

Nedimović je rekao i da je tokom vanrednog stanja dobijena dozvola za izvoz jabuka u Indiju, te da se i prvi put i istoriji desilo da Srbija izvozi goveđe meso na arapsko tržište.

„Jagode po ceni od 400-450 dinara po kilogramu išle su u izvoz prema Rusiji, a o toj cenu su ljudi ovde mogli samo da sanjaju, jer ovde nije bila veća od 200 dinara po kilogramu“, rekao je Nedimović.

On je rekao i da je tokom vanrednog stanja morao da bude ograničen izvoz kukuruza preko određene kvote, kako Srbija ne bi došla u situaciju da ga nema dovoljno u julu ili avgustu.

Dnevnik

You may also like