Planira se uvođenje testova na antitela na koronavirus. Cena testa oko 1.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da se planira uvođenje brzih testova na antitela, na osnovu kojih će moći da se utvrdi da li je neko preležao koronavirus.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva istakla da cena još nije utvrđena, ali da bi ti testovi trebalo da koštaju 1.000 ili 1.200 dinara, navodeći da država neće ništa zarađivati na njima.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku postoji prošireno testiranje za one koji imaju simptome, one koji rade u kolektivima i za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Ona je istakla da građani koji su deo velikog istraživanja, a u pitanju je 7.000 domaćinstava, neće plaćati testove.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja gledalaca, istakla da je rano da se trči pobednički krug jer virus nije nestao, ali je broj obolelih znatno manji i iznosi približno jedan odsto.

Danas imamo između 40 i 100 slučajeva dnevno, tako da se bolnice polako vraćaju normalnom režimu rada, ukazala je Brnabić i naglasila da se prati situacija na celoj teritoriji Srbije i država pravovremeno reaguje.

Ona je prenela da očekuje da se uskoro sva porodilišta vrate na redovan režim, iako su sva radila i tokom vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distanca i redovno pranje ruku, uz napomenu da su te preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili.

Premijerka je napomenula da su u lokalnim žarištima uglavnom asimptomatski bolesnici, i istovremeno se osvrnula na granične prelaze, rekavši da građanima nije potreban nikakav test za prelazak granice.

Naši građani mogu potpuno slobodno da uđu u svoju zemlju bez PCR testa. Oni će dobiti informacije da se jave Institutu za javno zdravlje kako bi bili testirani. Naši građani takođe mogu slobodno da izađu iz zemlje, ali je važno da provere da li im je test potreban za zemlju u koju putuju, naglasila je Brnabić.

Ona je podvukla da epidemija u Srbiji i dalje traje, navodeći da je potrebno da prođe 28 dana bez novih slučajeva da bi se proglasio kraj epidemije.

Pripremamo se kao da će biti drugog talasa, a Vlada čini sve da budemo spremni ukoliko do toga dođe, naglasila je premijerka i objasnila da to znači da se obezbeđuje dovoljna količina lekova, pre svega hlorikina, a pokrenuti su i pogoni za proizvodnju zaštitne opreme, maski, vizira.

Možda Vam se svidi i