Penzionerima koji primaju penziju „na ruke“ biće uplaćeno 100 evra na poseban račun u Poštanskoj štedionici

Od strane Ozon
0 komentar

Penzioneri kojima poštari donose penziju na kućnu adresu i nemaju otvorene tekuće račune, ne treba da brinu kako će dobiti jednokratnu državnu pomoć od 100 evra koja je od danas počela da se uplaćuje.

Njima će ovaj novac biti uplaćen na poseban namenske račune koji će posle podizanja novca biti ugašen, potvrdili su juče u Ministarstvu finansija.

Automatski za novčanu pomoć prijavljeni su svi penzioneri, kao i oni koji primaju novčanu socijalnu pomoć. S tim što se primaocima penzija smatraju i korisnici privremene naknade, invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Sa namenskih računa koji će, dakle, biti otvoreni za one koji ih prethodno nisu imali, novac se može podići samo u gotovini, a ukoliko je 100 evra uplaćeno na tekuće račune – kako kome i koliko odgovara. Inače, ova jednokratna pomoć ne može da se primi preko računa drugog lica.

Kako je potvrdio Siniša Mali, ministar finansija, računi će penzionerima kojima poštar zvoni na vrata biti otvoreni u banci Poštanska štedionica, tako da će novac moći da podignu u najbližoj pošti. Reč je o oko 350.000 onih penzionera kojima poštar inače donosi novac na ruke, tako da će od sutra i oni moći da iskoriste ovu pomoć, jer će im novac već danas biti na računu.

Prema rečima ministra Malog, više od 950.000 penzionera svoju jednokratnu pomoć, čija je uplata počela danas, moći će da podignu sutra i to na šalterima banaka i pošta zavisno gde imaju otvorene tekuće račune.

Na isti način moći će da dođu do 100 evra i oni penzioneri koji žive u ruralnim sredinama, a kojima su poštari donosili novac na kućnu adresu. I njima će danas taj novac biti uplaćen na namenski račun.

A od srede do danas za 100 evra se preko interneta prijavilo više od 3,1 milion građana. Kako je naveo, kada se na taj broj doda i još dva miliona građana za koje isplata kreće danas, dolazi se do pet miliona ljudi.

Iz Ministarstva finansija potvrđuju i da će isplata i za sve ostale građane Srbije ići sukcesivno te da će do prve nedelje juna biti isplaćena svima, mnogo ranije nego što je prethodno bilo najavljeno. Podsećaju da je ostavljen rok da se svi prijave do 5. juna, a da bi isplata za sve koji su se prijavili trebalo da bude završena najkasnije dva dana nakon tog roka.

Možda Vam se svidi i