Orban: Mađarska neće otvoriti granice po preporuci EU osim za Srbiju

Od strane Ozon
0 komentar

Mađarska neće uvažiti preporuku Evropske unije da na listu „bezbednih“ država kada je reč o pandemiji koronavirusa doda zemlje izvan EU, osim Srbije, izjavio je u četvrtak premijer Viktor Orban, prenosi pisanje Rojtersa Radio slobodna Evropa.

„Za sada ne možemo da podržimo zahtev EU zato što bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda“, rekao je Orban.

Evropski savet odlučio je ranije da na listu zemlja iz kojih može da se putuje u EU od 1. jula stavi 14 država: Srbiju, Crnu Goru, Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Nakon usvajanja preporuka o postepenom otvaranju granica, Ambasada Italije u Beogradu saopštila je da od juče nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju, kao i da više nije potrebno obrazložiti razloge putovanja.

Hrvatska je juče otvorila granice za građane EU, dok je državljanima Srbije dozvoljen ulazak iz poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja.

Prethodno su Slovenija i Nemačka saopštile da svoje granice bez obzira ne preporuku Saveta EU neće otvoriti za državljane Srbije.

Izvor: RSE/insajder.net

Možda Vam se svidi i