Na radu na crno u Srbiji je od januara do septembra ove godine zatečeno 4.468 ljudi, a obavljeno je ukupno 43.256 nadzora inspektora za rad, saopšteno je danas na Forumu „Covid 19 – Bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije“.

Na tom skupu je rečeno i da su obavljena 20.163 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da se radu na crno mora stati na put i da je od 2017. godine broj utvrđenih slučajeva neprijavljenih radnika upola manji.

On je povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu istakao da je to najvažnije kada je u pitanju radno pravo da bi se radnici osećali bezbedno i sigurno.

– Važno je da unapredimo bezbednost na radu, ali i da našim gradjanima objasnimo koja su njihova prava – izjavio je Đorđević.

On je ocenio da kada bi se primenjivale sve mere bezbednosti na radu ne bi bilo toliko smrtnih slučajeva.

Ministar je istako i da je tokom pandemije donet plan preventivnih mera, kao i da je njihovo poštovanje bila obaveza svih poslodavaca.

– Nismo kažnjavali one koji ih ne poštuju, već smo imali ulogu korektivnog faktora koji će pomoći poslodavcima – objasnio je Đorđević.

On je dodao i da će se izmene Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu ponovo naći na razmatranju.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula navela je da je pandemija korona virusa jedan od izazova da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na viši nivo.

– Moramo omogućiti što jednostavniju primenu preventivnih mera i redovno informisati zaposlene o svim njihovim pravima – kazala je Furtula.

Ona je rekla da mere prevencije koje poslodavci treba da primene zavise od prirode delatnosti, broja i strukture zaposlenih, broja izdvojenih lokacijskih jedinica na kojima se obavlja delatnost i radnog vremena.

Beta

Možda Vam se svidi i