Od 1. januara stiže veliko povećanje minimalne cene rada i penzija, evo i za koliko!

Od strane Ozon
2 komentari

Narednih dana biće poznato koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru iduće godine, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali i poručio da je javni dug pod kontrolom i da je trenutno na 57 odsto BDP-a.

On je na TV Prva rekao da se MMF saglasio da Srbija ima prostora za povećanje plata i da je to dobra mera i naveo da je na tome predsednik Aleksandar Vučić insistirao u razgovorima sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije.

Podsetio je da su ove godine plate povećane za skoro 10 odsto, a da će za narednu godinu to povećanje biti nešto manje.

„Treba da shvatimo kakvo je ekonomsko čudo urađeno u par godina, jer u ovom trentuku govorimo i o povećanju plata, zadržavamo makroekonomsku stabilnosti, govorimo o stopama rasta preko šest odsto sledeće godine“, rekao je Mali.

Mali, koji će ostati ministar finansija i u novoj vladi, kaže da će od 1. janura 2021. biti povećana minimalnog cena rada za 6,6 odsto, a penzije 5,9 odsto.

Naveo je da ostaje cilj da krajem 2025. prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a penzija 430 ili 440 evra.

Napomenuo je da je javni dug pod kontrolom i da je zadržan ispod 60 odsto, u ovom trenutku iznosi 57 odsto, pri čemu su, dodaje, sprovedene opsežne mere podrške u uslovima epidemije korona virusa, vredne 5,8 milijardi evra.

Mali kaže da je tu i garantna šema u vezi sa jeftinim i dugoročnim kreditima koji su usmereni na mikro, mala i srednja preduzeća od dve milijarde evra za ublažavanje negativnih posledica kovida 19, čiji je garant država.

Naveo je da je tu i američka Međunarodna finansijska korporacija (DFC), koja je pre mesec dana otvorila kancelariju u Beogradu, a sa kojom se pregovora o uslovima kredita, odnosno kamatama i njihovoj ročnost i tome da li će ona biti na sedam ili čak deset godina.

„To bi bilo sjajno kad bismo uspeli da povećamo ročnost kredita. Radi se o podršci makro, malim i srednjim preduzećima. Očekujem da će to do kraja godine da krene, zavisi od njih, vidite oni su potpuno posvećeni tome“, kaže Mali.

Ministar je rekao i da imamo dovoljne rezerve zlata, nikad veće, i da to daje mogućnost da se sprovodi odgovorna ekonomska politika, da se kontorliše kurs i inflacija, kao i stabilnost u budžetu.

„Zlato očigledno na svetskom nivou dostiže rekordne cene. Mi smo potpuno bezbedni i sigurni, inflacija je na rekordno niskom nivou i kurs je stabilan i pored najveće ekonomske krize“, naveo je Mali.

Tanjug/alo.rs

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Vera Velikić 22.10.2020. - 11:10 pm

Zašto jun mesec nije isplaćein onim preduzima koji nisu mogli da iskoriste davanja za mart mesec već su počeli da koriste mere Vlade R S za april, maj i jun. Napominjem da za mesec jun nisu dobili sredstva.

djordje 24.10.2020. - 8:17 pm

O kom povećanju se radi ovde? Povećanje će dobiti oni koji već imaju velika primanja kao na pr:penzije što veća penzija to veće povećanje, sirotinja (a ona je većina u ovoj zemlji)nema ništa od tog povećanja, izmislili švajcarski model haha pa u švajcarskoj su i plate i penzije visoke gde to ide kod nas gde većina penzionera prima crkavicu od 15 000 din. i dobije povećanjeoko 900 din. beda a oni koji su sedeli u foteljama i upumpavali pare za svoje visoke penzije dobiju recimo na 50 000 dinara povećanje od 3000, jel to pravda pitam vas gospodare naših života koji smo radili da bi ste imali da uživate.

Komentari su zatvoreni.