Od 1. aprila 2020. godine eTurista u celoj Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Кnežević izjavio je za Politiku da sistem eTurista donosi objedinjenu bazu podataka vlasnicima smeštaja i ugostiteljskih objekata i što je najvažnije donosi evidenciju svih gostiju koji borave u Srbiji.

Ovakva rešenja postoje u svim razvijenim zemljama i svaka od njih je sistem prilagođavala svojim potrebama, kaže Кnežević i dodaje da se kroz ovaj sistem umrežilo više institucija i da će svaka iz svoje oblasti da preuzima potrebne podatke. Budući da je zakonska obaveza vlasnika da se gosti evidentiraju, kao i da se strani gosti prijavljuju u MUP, sada će taj postupak biti samo olakšan i obavljaće se elektronski u čitavoj zemlji.

Sistem eTurista kako je ranije najavljivano, time će olakšati poslovanje svim ugostiteljima koji pružaju usluge smeštaja. Osim jednostavnijeg prijavljivanja domaćih i stranih turista, biće omogućeno i direktno obračunavanje boravišne takse, a ugostitelji će imati i mogućnost onlajn podnošenja zahteva za kategorizaciju, kao i mnoge druge olakšice.

Кnežević kaže da u ovom trenutku fizička lica, vlasnici smeštaja, moraju da podnesu zahteve za kategorizaciju u lokalnim samoupravama i da spremni sačekaju uspostavljanje onlajn sistema, a da se oni koji nisu u obavezi da se kategorišu (hosteli, konačišta, prenoćišta) moraju evidentirati u jedinici lokalne samouprave.

Od trenutka kada sistem počne da finkcioniše vlasnici privatnog smeštaja će preko sistema eTurista moći da prijavljuju goste, ali samo pod uslovom da su već kategorisani i da imaju korisničko ime i lozinku. Svi oni koji rade već je trebalo da završe postupak kategorizacije, naglašava Кnežević.

On dodaje da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Кancelarijom za IT i E-upravom narednih meseci organizovati različite vrste obuka, kako bi se svi pripremili na vreme.

Vlasnici smeštaja više ne moraju da plaćaju porez u zavisnosti od prometa već paušalno. Na primer, taj porez će ih po krevetu u turističkom mestu prve kategorije koštati oko 3.500 dinara godišnje. Porez i boravišnu taksu vlasnik može da izmiri sa dva ili tri izdavanja kreveta, objašnjava državni sekretar za turizam.

Prema njegovim rečima, kako vreme bude odmicalo, kontrole će biti intenzivnije, a kazne su prilično visoke i iznose od 350.000 do pola miliona dinara.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Možda Vam se svidi i