Kon o početku školske godine: Skraćeni časovi, produženi boravak, maske tokom odmora…

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon danas je ponovo najavio da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama,  ali i naveo pojedina rešenja koja će biti primenjena.

On je gostujući na TV Prva rekao da će odeljenja biti podeljena i da će u njima biti maksimalno po 15 dece.

Dodao je da je odlučeno da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, a da se između njih dezinfikuju prostorije, kao i da će deca tokom odmora morati da nose maske.

Kon je istakao da je na roditeljima, pre nego obrazovnim ustanovama, da vode računa o zdravlju dece.

„U školi je to teško sprovesti. Imate puno đaka. Najbolje je da roditelj svako jutro izmeri detetu temperaturu. Svako dete kojem je povišena temperatura ne treba da ide u školu“, objasnio je Kon.

Kon je upozorio da predstoje nove rizične situacije jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova, navodeći da je porast broja slučajeva zaraženih koronavirusom krenuo sa studentima.

„Studenti nisu bili u domovima, nego na proslavama. Praktično, svaki drugi koji je oboleo dao je izjavu o nekom masovnijem druženju“, rekao je Kon na TV Prva.

On je naveo da je teško verovati da ćemo u skorije vreme izaći na kraj sa epidemijom koronavirusa.

Teško je da možemo ugasiti epidemiju tako brzo. Bez vakcine ona bi trajala nekoliko godina. Videćemo kako će se virus ponašati. Sve je manja mogućnost da će virus nestati, ostaje ovde“, zaključio je Kon.

„Beograd nije žarište u ovom trenutku, jer nema toliko obolelih u odnosu na broj stanovnika, ali je potencijalna mogućnost brzog širenja i dalje velika“, smatra Kon.

Smatra da su maske dale razultat, ali da smanjenje broja zaraženih ide sporije nego kada su na snazi bile restriktivne mere.

„Treba da težimo da spustimo na nulu broj zaraženih, ali to je teško. Maske su dale rezultat. Činjenica je da to ide dosta sporije nego što je bio slučaj kada su na snazi bile restriktivne mere, ali vidi se smanjenje. Međutim, virus je još uvek prisutan“, izjavio je Kon.

Izvor: Beta

Možda Vam se svidi i