Institut “Batut” izdao preporuke građanima zbog zagađenja vazduha

SRBIJA – Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izdao je preporuke građanima povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji.

Te preporuke se posebno odnose na jutarnje i večernje sate.

“Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period. Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu. Navedeni atmosferski uslovi su najčešći u ranim jutarnjim časovima i uveče.

Kada je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva u navedenim uslovima, preporuka Instituta je da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima. Tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe. Prema potvrđenim informacijama iz zdravstenih ustanova broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je ovaj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.

Uzroci aerozagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i dr”,piše u preporuci.

Ministarstvo zdravlja i Institut ističu da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

You May Also Like