Zabrana ipak ostaje na snazi?

Od strane Ozon
0 komentar

U 2019. godini, kako kažu u Vladi Srbije za Tanjug, neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i trenutno se sa MMF-om ne radi na novom modelu zapošljavanja, dok ekonomisti smatraju da je došlo vreme da se ta zabrana ukine.

Nakon više od pet godina od uvođenja privremene mere zapošljavanja u javnom sektoru uštedeo se novac, smanjen je višak radnika u pojedinim sektorima države, ali je s druge strane ta mera dovela do nedostatka kadrova u određenim sektorima države, pa je rad pojedinih institucija značajno otežan, poručuju iz Fiskalnog saveta i Ekonomskog instituta u Beogradu.

„Zabrana zapošljavanja je mera koja je trebalo da bude privremenog karaktera i da obezbedi kontrolu i masu plata koja se isplaćuje u javnom sektoru. Međutim, ta privremena mera traje već šest godina i krajnje je vreme da se napusti, pošto je već dovela do toga da u pojedinim važnim delovima državnog sektora imamo manjak zaposlenih“, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Kaže da ta mera nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih, već je umesto nje potrebna odgovorna, ozbiljna i analitična sistematizacija radnih mesta.

„Videti koliko ljudi zaista treba da radi u svakom državnom organu i onda se prema tome upravljati. Negde i dalje imamo previše zaposlenih, dok negde ima premalo. Nije dobro da postoje takve disproporcije i disbalansi“, navodi Vučković.

Direktor za naučno-istraživačke projekte Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić kaže da mu se čini da su se stekli uslovi da se vladina mera makar preispita.

„Za period važenja ove zabrane, više od pet godina, napravljene su s jedne strane velike uštede, a s druge strane redukovan je broj zaposlenih. To je, na neki način, osim izazivanja povoljnijeg troškovnog efekta u mnogim segmentima javnog sektora, verovatno doprinelo do pada kvaliteta samih usluga“, navodi Nikolić.

On objašnjava da postoji evidentna nesrazmera broja zaposlenih u državnim institucijama i da se problem mora rešiti, ali ne na uštrb kvaliteta.

„Blic“ je ranije danas objavio da Vlada Srbije planira da ukine zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, a da istovremeno uvede mehanizam kojim će strogo kontrolisati zapošljavanje po ministarstvima, školama, državnim institucijama, opštinama i drugo. Pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade, list je objavio da Vlada Srbije i MMF rade na novom mehanizmu zapošljavanja koji će morati da poštuje svaka služba i institucija u javnom sektoru, a koji će zameniti postojeći Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih.

Autor: Tanjug/021.rs

Možda Vam se svidi i