Uprava za agrarna plaćanja transformisaće se u platnu agenciju

Od strane Ozon
0 komentar

Uprava za agrarna plaćanja transformisaće se u platnu agenciju, što je deo Akcionog plana za Poglavlje 11, koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj, najavlila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Dodaje da je realizacija tog cilja neophodna za zatvaranje Poglavlja i pripremu za sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike EU, pre svega prvog stuba koji je u vezi sa direktnim plaćanjima u poljoprivredi.

Prema njenim rečima, Uprava bi kao platna agencija imala veću nezavisnost i efikasnost u radu, ali i veće prisustvo na terenu kroz regionalne kancelarije planirane u nekoliko gradova Srbije.

Da bi Srbija koristila Instrument za pretpristupnu pomoć namenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju (IPARD II) treba da ispuni velik broj zahteva i kriterijuma, rekla je Petrovićeva za portal AgroFin.rs.

Do sada je, podseća, sprovedeno pet IPARD javnih poziva na koje je pristiglo 736 zahteva, a 118 poljoprivrednika je isplaćeno. Dodala je da su u toku dva javna poziva namenjena poljoprivrednicima, kao i da je do kraja godine otvoren Konkurs za podršku mladim poljoprivrednim proizvođačima.

Tanjug/ekapija.com

Možda Vam se svidi i