Potpuno pomračenje Meseca biće vidljivo sa zapadne hemisfere u nedelju, 20. januara.

Fenomen superkrvavog, vučjeg Meseca, kad naš satelit izgleda veći i sjajniji nego inače, biće vidljiv u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj Americi, Južnoj Americi, Pacifiku, Atlantiku, Indijskom okeanu i Arktiku.

U vreme potpunog pomračenja Zemlja prolazi između Sunca i Meseca i baca senku na njega. Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, potpuno pomračenje Meseca može se slobodno posmatrati bez zaštite za oči.

Mesec bude „krvav“ zbog tamnocrvene boje kojom sija kad se nađe u Zemljinoj senci. Takozvani „supermesec“ događa se kada se Mesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec izgleda veći i sjajniji nego obično. „Vučjim“ su Mesec koji se pojavljuje u januaru nazivala indijanska plemena, od kojih su taj naziv preuzeli prvi kolonosti Novog sveta.

Oko 5 časova po našem vremenu Mesec bi trebalo da zasija tamnocrvenim sjajem, a njegova boja može varirati u zavisnosti od atmosferskih uslova. Pomračenje će trajati do ponedeljka, 21. januara posle podne.

Biće to poslednje potpuno pomračenje Meseca sve do 2021. godine.

ekapija.com/Radio 021

Možda Vam se svidi i