Poljoprivrednici opremaju gazdinstva sredstvima iz IPARD fondova, novi poziv na leto 2019. godine

Od strane Ozon
0 komentar

Tek 725 srpskih poljoprivrednika konkurisalo je za sredstva iz IPARD fondova Evropske unije tokom prve godine, koliko su dugo na raspolaganju. Najmanje prijava bilo je u početku, ali svaki naredni poziv ohrabrio je naše ratare i stočare da finansije za svoje projekte nađu na ovaj način. Zasad je odobreno 180 zahteva, a poljoprivrednici iz Srbije su sredstva iz ovih fondova najčešće tražili za nabavku mehanizacije.

Ove godine planirano je raspisivanje četiri poziva ta IPARD, za koje je opredeljeno oko 90 mil EUR. Uz to, preraspodelom sredstava u okviru budžeta obezbeđeno je dodatnih 3,3 mil EUR, za ulaganja u imovinu poljoprivrednih gazdinstava, preradu i marketing proizvoda.

– Do sada je isplaćeno 10 zahteva, u vrednosti od 170.640 EUR – kaže Biljana Petrovć, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

– Imamo 54 zahteva koja su stigla za plaćanje. Kada odobrimo zahtev, poljoprivrednici imaju rok od 90 dana da završe investiciju, kupe mašine, traktor, opremu i posle toga dostavljaju zahtev za isplatu – kaže Petrović.

Ona navodi da iskustva drugih zemalja pokazuju da od ukupnog broja podnetih zahteva, 10% bude odbijeno, a broj zahteva je i sada veći od očekivanog.

Novi pozivi

Na leto poljoprivrednici mogu da očekuju pozive za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i njihovo opremanje neophodnom tehnološkom opremom. Krajem godine očekuje se objavljivanje javnog poziva za diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koja je usmerena na razvoj seoskog turizma.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i