Mitrovčanke na sedmom festivalu zanata i umetnosti u Bugarskoj

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zahvaljujući sporazumu o saradnji koji je potpisan 23. novembra 2018. godine u Sremskoj Mitrovici između „Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica“ – Sremska Mitrovica, Srbija čiji je predsednik Mirjana Marković i „Udruženja odbora za bratimljenje“ – Trojan, Bugarska, čiji je predsednik Vesselina Popova, na sedmom Međunarodnom festivalu zanata i umetnosti u Orešaku u Bugarskoj je dostojno predstavljena Sremska Mitrovica i Srbija po prvi put izlaganjem srećnih ogledala Sanje Milivojević Ribić i šešira Snežane Кovačević.

Na festivalu su učestvovali majstori zanata iz Bugarske, Indije, Кine, Maroka, Turske, Rusije, Srbije, Japana, Palestine, Alžira, Poljske, Irana i Libana. Prisutne goste, diplomate, ambasadore, predstavnike pojedinih gradova, majstore zanata, umetnike i mnogobrojne posetioce je pozdravila predsednik opštine Trojan Donka Mihailova ističući da je raduje što na festivalu koji podržava grad Trojan učestvuje toliki broj zemalja. Direktor festivala Ivan Čakarov se takođe obratio prisutnima srećan što je Кulturni centar u Orešaku stecište multikulturalnosti i što su se okupili raznovrsni majstori zanata i umetnici da predstave svoje rukotvorine i umetnička dela.

Posle otvaranja festivala zvaničnici, mediji i posetioci su posetili štandove na kojima su predstavljeni učesnici festivala koji su demonstrirali izradu svojih rukotvorina i umetničkih dela.

Na štandu Srbija Mirjana Marković predstavnik delegacije iz Sremske Mitrovice je istakla da zahvaljujući saradnji sa „Udruženjem za bratimljenje Trojan“ i gospođi Vesselini Popovoj, Sremska Mitrovica je prisutna na festivalu i da joj je drago što nekadašnji carski grad Sirmijum ima šta da pokaže i da se saradnja između dva udruženja i dva grada nastavlja u cilju približavanja dva naroda i dve kulture.

Srbija je po prvi put predstavljena na Međunarodnom festivalu zanata i umetnosti u Orešaku predstavljanjem srećnih ogledala umetnice Sanje Milivojević Ribić i šešira umetnice Snežane Кovačević iz Sremske Mitrovice. Obe umetnice su imale prilike da na mnogobrojnim samostalnim izložbama predstave svoj rad. Srećna ogledala i šeširi su privukli pažnju medija, zvaničnika i mnogih posetilaca.

Sve ovo je potvrda da kultura i umetnost uvek pronađu pravi put da pokažu svoje stvaralaštvo i u to ime saradnja između dva udruženja i Trojana i Sremske Mitrovice nek se produbljuje na radost svih nas.

Možda Vam se svidi i