Podsticaji i registracija poljoprivrednika bez šaltera – Od 2019. uspostavlja se e-agrar?

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u petak (1. februara 2019. godine) da je njegova namera da se u 2019. godini uspostavi takozvani e-agrar.

Nedimović je objasnio da bi preko e-agrara sva poljorpivredna gazdinstva mogla da se registruju ili da obnove svoj status u elektronskom obliku, kao i da elektronski povlače sve podsticaje, i to bez šaltera i papira.

– Namera nam je da to uradimo zajedno sa NALED-om i sa svima u Vladi Srbije, jer je za to potreban timski rad – rekao je Nedimović na predstavljanju Sive knjige.

On je dodao da će pilot mera biti pokrenuta već u aprilu i odnosiće se na stočarsku proizvodnju, a cilj je da se vide efekti e-agrara.

On je izrazio zadovoljstvo što se, za razliku od prethodnih godina, poljoprivreda sada nalazi u Sivoj knjizi NALED-a, jer, kako kaže, ranije nije bila u fokusu, a činjenica je da i u toj oblasti postoji siva ekonomija.

Ministar je podsetio da je od 1. januara počeo da važi i zakon koji omogućava elektronsko prijavljivanje sezonskih radnika.

– U četvrtak (31. januara 2019. godine) su izdata prva rešenja, vidimo da sistem funkcioniše. Oni sada imaju rok od 15 dana da izvrše uplatu, pa ćemo videti da li i taj drugi deo funkciniše – rekao je Nedimović.

ekapija/Tanjug

Možda Vam se svidi i