Od januara veće plate u javnom sektoru

Od strane Ozon
0 komentar

Od Nove godine zaposleni u javnom sektoru mogu da računaju na povećanje plate od sedam do 12%.

Najviše, 12%, dobijaju medicinske sestre i tehničari, lekari i stomatolozi 10%, zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti 9%, službenici Poreske i Uprave carina 8,5% a ostalima sledi povišica od 7%, prenosi B92.

Zbog toga što je procenat umanjenja prepolovljen, veću platu za pet odsto dobiće i svi zaposleni u javnim preduzećima kojima su zarade svojevremeno smanjene.

Nisu svi radnici u javnom sektoru zadovoljni ovakvim povećanjem. Najviše su svoje nezadovoljstvo iskazivali prosvetni radnici koji su zahtevali da budu u istom platnom razredu kao i lekari. Naime, većina zaposlenih u prosveti svrstani su u osmi platni razred dok su samo oni koji imaju pedagoška zvanja i rade u otežanim uslovima bili u devetoj platnoj grupi, a to je oko 1.000 nastavnika.

Inače, za plate radnika u 2019. godini iz budžeta Srbije biće izdvojeno 228 milijardi dinara, naspram ovogodišnjih 209 milijardi i tako je masa zarada usklađena sa najavljenim povećanjem zarada od sedam do 12%.

Podsećamo, prosečna plata u Srbiji u državnim preduzećima iznosi 65.021 dinar, dok u privatnom sektoru iznosi 42.000 i 45.000 dinara.

ekapija.com/B92

Možda Vam se svidi i